Organismul are nevoie de ceapa si usturoi in sezonul rece. Care sunt efectele benefice

Ultimul update: Marti 17 Decembrie 2013 06:53
Data publicarii: Sambata 14 Decembrie 2013 14:32
Categorie: CSID

Ceapa si usturoiul ar trebuie sa fie vedetele sezonului rece din farfurie. Cresc eficient temperatura interioara a organismului, il energizeaza si ii dau mai multa rezistenta.

Ceapa si usturoiul contribuie la imunizarea naturala a organismului. De aceea n-ar trebui sa va lipseasca din dieta in sezonul rece. Ceapa contine oligozaharide care contribuie la pastrarea echilibrului florei intestinale si mentine astfel sanatatea sistemului digestiv. Uitati de sare si condimentati orice mancare folosind ceapa. De exemplu: o salata de iarna.

"E o reteta cu lucruri care se gasesc acum la piata: sfecla rosie, portocala, pastarnac pe care-l ador - daca ar fi sa-mi fac un tatuaj mi-as tatua un pastarnac pe mana. Mai sunt andive, patrunjel, salota - care e o ceapa mai micuta si mai dulce, mai putin iute si vinegreta cu ulei de masline, un pic de suc de portocale si un otet rosu mai fin, nu foarte agresiv si pentru inceput o sa pun ceapa sa se mai linisteasca in vinegreta", povesteste Razvan Exharhu, proprietar restaurant.

Salata va fi extrem de colorata, va avea un gust dulce-acrisor si va combina chiar temperaturi diferite.

"Restul ingredientelor sunt la temperatura camerei sau a frigiderului, dar as fi vrut sa am ceva caldut si cu parfum in plus si asta va fi pastarnacul, perpelit in tigaie", mai spune Razvan. "Ceapa si-a pierdut agresivitatea in vinegreta si e mult mai prietenoasa cu omul acum, deci o sa ne putem pupa dupa aceasta salata linistiti"

"Le amestecam un pic si le lasam sa respire, au si ele niste timpi in care incep sa se simta bine impreuna. Acum o sa integrez feliile de portocala care n-ar trebui sa dispara in culoarea de la sfecla."

"Aceasta combinatie dintre sfecla si portocala e una foarte rafinata si foarte potrivita, chiar merg bine impreuna, surprinzator."

Mixul de salata se pune pe farfurie, iar deasupra se adauga pastarnacul cald, tras la tigaie. Se serveste cu seminte crude, pentru un plus de gust dar si pentru un continut de grasimi bune.

Nici usturoiul nu trebuie sa va lipseasca din preparate in acest sezon. Acesta ajuta la neutralizarea bacteriilor si previne absorbtia unor compusi nocivi care slabesc sistemul imunitar. Este recomandat crud, insa strecurat in sosuri poate face orice masa delicioasa.

"Avem file de biban, legume sote si un sos Alioli specific spaniol. Are la baza usturoi, lapte si ulei, sare, un pic de zeama de lamaie, se blendeaza ingredientele si la un moment dat va rezulta o pasta care pe masura ce blendam se face din ce in ce mai densa", spune bucatarul George Dodu.

"Pentru legume am incins o tigaie, am pus sare, s-a incins, legumele se pun deasupra, se coc, nu le prajim in ulei, le intoarcem, iar la final dupa ce am luat tigaia de pe foc un strop de ulei de masline."

"Am filetat bibanul, am ales sa-l fac tot in tigaie, l-am crestat pe spate, un stop de ulei, se face pe o parte si pe cealalta."

"Sosul Alioli putem sa-l servim separat, eu aleg sa iau o lingura din el si sa-l intind pe farfurie simplu."

Daca ocoliti ceapa si usturoiul din cauza mirosului, aflati ca puteti scapa usor de el daca mestecati un fir de patrunjel sau boabe de cafea.

csid
Cum putem evita fractura de-a lungul rădăcinii dintelui
Cum îi putem ajuta pe adolescenți să treacă de cea mai dificilă perioada în viaţă
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Acnee
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm