Mergeti la medic de indata ce observati pe piele leziuni noi. Acestea pot fi tumori
Semnalati medicului dermatolog orice formatiune aparuta la nivelul pielii. Specialistul va aprecia daca aceasta este sau nu periculoasa. Luminita Marinescu si Catalin Popescu va spun cand este recomandata excizarea tumorilor benigne.
Nu este bine sa neglijati formatiunile care apar la nivelul pielii.
De multe ori, acestea pot dezvolta tumori benigne.
Iar intrebarea care se pune este daca le excizati sau nu. Iata ce recomanda medicii:
Orice excrescenta de la nivelul pielii este denumita de catre dermatologi tumora. Insa nu intotdeauna formatiunile sunt cancere de piele. Peste 90% dintre tumorile de pe piele sunt benigne.
"Tumorile benigne ale pielii chiar, prin natura lor, nu au o semnificatie, nu au o miza medicala. Ele pot fi indepartate si chiar asa se si face din considerente estetice", spune doctorul Catalin Popescu.
"Va fi excizata leziunea daca este mare, daca este dureroasa, daca e situata pe traiecte nervoase si devine o problema medicala", declara medicul dermatolog Luminita Marinescu.
Daca medicul apreciaza ca alunitele sunt benigne, dar ar putea evolua periculos, vor fi indepartate.
"Este de dorit ca tipul acesta de leziuni sa se excizeze cu responsabilitate chirugicala si cu examen histopatologic", mai adauga medicul dermatolog Luminita Marinescu.
Si keratozele actinice au nevoie de atentie speciala. Apar pe zonele foto-expuse si trebuie tratate.
"Leziunile benigne prin definitie sunt benigne si raman benigne. Exista anumite leziuni numite precanceroase care nu sunt cancer la momentul la care le examinezi, dar care pot avea un risc mic ca in timp sa vireze spre cancer", declara doctorul Catalin Popescu.
Chiar daca majoritatea tumorilor benigne sunt inofensive, ele trebuie evaluate de catre medicul dermatolog o data pe an.