Nu ignorati tulburarile frecvente de tranzit intestinal la copii. Pot crea complicatii mai tarziu in viata
Tulburari frecvente de tranzit intestinal - iata o situatie care, in copilarie, necesita mare atentie. Aceasta deoarece, in unele situatii, poate fi vorba despre bolile intestinale inflamatorii.
Atentie la orice tulburare de tranzit in cazul adolescentilor. In unele situatii, poate fi vorba despre boli inflamatorii intestinale. Diagnosticate si tinute sub control, scad riscurile de complicatii la varsta adulta.
In scaun, se poate constata si prezenta sangelui. Daca afectiunile diareice se repeta, investigatiile devin complexe. Endoscopie intestinala cu biopsie. Si, mai nou, copilul poate inghiti o capsula minuscula care filmeaza leziunile din interiorul tractului digestiv.
"Copilul scade in greutate, face temperatura si nu intra dupa un anumit timp in normal? Te face sa te gandesti in avans", a spus Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie.
Bolile intestinale inflamatorii pot fi diagnosticate de la 12 ani. Nu se cunoaste cauza, nu se vindeca, dar pot fi tinute sub control.
"In momentul in care stabilim diagnosticul, ai posibilitatea de a trata si de a nu aparea complicatiile de mai tarziu", a mai spus profesorul Oraseanu.
Complicatiile se refera la perforatii intestinale si la anemie severa. Specialistii cred ca hrana inalt industrializata a dus la cresterea masiva a acestor boli. Dar chiar daca reveniti la hrana naturala, neprocesata, fenomenul e dificil de controlat doar prin alimentatie.
"Nu vom reusi sa intoarcem timpul inapoi pentru ca deja microbiota intenstinala, adica complexitatea florei intestinale, a ramas modificata", a dezvaluit Prof. Dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie.
Si totusi…
"La ora actuala, avem multe variante de tratament, noi le folosim in cascada", a adaugat profesorul Diculescu.
In felul acesta se controleaza faza activa a boli cu diaree, cu sange in scaun, cu scadere in greutate. Impreuna cu medicul trebuie insa sa incercati sa mentineti starea de echilibru.
Motivul?
"Boala inflamatorie este ca un tsunami care lasa pamantul ravasit si trebuie organismului sa recladeasca tot ce a stricat acel tsunami. Ei, cate tsunami-uri putem sa acceptam sa vina asupra noastra?", a mai spus medicul Diculescu.
Din aceste motive, relatia cu medicul gastroenterolog se mentine toata viata.