Mese mici si dese si miscare prin joaca. Cele mai eficiente metode pentru a combate obezitatea cronica in copilarie
Greutatea excesiva este o boala cronica, indiferent de varsta. Dar cele mai severe efecte secundare le are in copilarie. Asa ca un program integrat, care sa-i ajute pe copii sa slabeasca se impune cat mai devreme.
Greutate excesiva este o boala cronica, la orice varsta. Dar cel mai mare impact asupra sanatatii il are in timpul copilariei. Multi parinti cred ca, odata cu trecere timpului, un copil grasut devine un copil normoponderal. Complet gresit, afirma medicii.
Kilogramele in plus la copii. Iata un motiv suficient ca sa mergeti la medicul endocrinolog. Obezitatea trebuie tratata. Nu se rezolva odata cu trecerea timpului, simultan cu cresterea copilul.
Dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinologie: "Am vazut saptamana asta doua fetite care aveau 35 si 39 de kilograme. E greutateau unui copil de 10 ani. Parintii se gandesc... vrea si ea ceva dulce. Am vazut si atitudinea: nu-i nimic, eu m-am operat la stomac, o s-o operam si pe ea cand se face mare".
Un copil supraponderal va deveni un adolescent supraponderal si apoi un adult supraponderal. Impactul asupra sanatatii se poate resimti toata viata.
Dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinologie: "Din punct de vedere endocrinologic, problema asta e legata de pubertatea precoce, pentru ca in testul adipos se produc cantitati din ce in ce mai mari de hormoni estrogeni".
Pubertatea precoce atrage modificari hormonale severe. Iata ce se intampla in cazul baietilor.
Dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinologie: "La baieti determina pubertate intarziata si are efecte negative asupra organelor genitale externe".
Din acest motiv, endocrinologii insista ca parintii sa ceara ajutor medical integrat. Aceste include investigatii endocrinologice, dieta data de medic si activitate fizica organizata.
“In momentul in care parintele realizeaza problema si realizeaza ca trebuie sa ceara ajutor, rezultatele se vad foarte repede. Am avut in centru copii care in jumatate de an au ajuns la un corp si o greutate normala pentru varsta lor”, spune Raluca Chisu, consilier centru kinetoterapie.
“Pentru copii cu obezitate sau supraponderali, incarcarea pe vertebre este mult mai mare. Iar prin exercitii, odata ca scadem greutatea, in al doilea rand musculatura o sa suporte mai usor, o sa fie mult mai tonifiata”, adauga si Iulian Nicolae, kinetoterapeut.
Pentru acasa, se recomanda mese mici si dese, dar fara restrictii severe. Benefica este si miscarea prin joaca.
"Asta nu presupune ca acasa sa se duca sa isi continue excercitiile facute aici, dar trebuie sa aiba o activiate fizica", explica Iulian Nicolae, kinetoterapeut.
Copilul trebuie sa alerge, sa sara coarda si sa faca plimbari lungi si alerte.
Sursa: Pro TV
Etichete: sfaturi, copii obezi, csid, kinetoterapie, oana cuzino,
Dată publicare:
27-05-2014 11:03