Motivul pentru care va simtiti extrem de obositi in zilele de luni. Ce schimbari trebuie sa faceti

12-05-2013 13:35


Somn

Ziua de luni vi se pare un cosmar? Aceasta inseamna ca nu va respectati ritmul biologic in fiecare zi din saptamana. Aflati ce il pertuba si cum puteti rezolva problemele.

Nu va simtiti excelent in zilele de luni? Cercetatorii americani explica fenomenul.

 

In zilele de weekend fie dormim mai mult decat in restul saptamanii, fie avem activitati care ne solicita si ne deregleaza ritmul circadian.

Ritmul circadian se refera la procesele biologice care se petrec in decursul a 24 de ore, timp in care Pamantul se roteste complet in jurul axei. Ne place sau nu, suntem dependenti de aceasta miscare si dependenta este scrisa in gene. Ceasul biologic uman se afla localizat la baza creierului si primeste informatii doar prin retina, cu ajutorul vederii.

Este vorba de procese biologice care trebuie respectate. Iar acestea nu vizeaza doar ciclul somn – veghe.

"La diferite ore se secreta hormonii - cortizolul care dimineata ne face sa fim activi, in anumite momente ale zilei se secreta insulina, deci avem senzatia de foame", a declarat medicul Margareta Cosurba.

Spre exemplu, e indicat sa mancati la ora 11 si la ora 5, deoarece in aceste moment exista oricum secretie de insulina. Tot din motivul ciclicitatii, specialistii recomanda ca, pe tot parcursul saptamanii sa va respectati ritmul propriului corp.

Daca vreti sa leneviti in pat, alegeti sambata in detrimentul duminicii. In plus, de duminca seara setati-va mintea pro- activitati. De asemenea, daca in mod normal dormiti 7 ore pe noapte, nu faceti exces de somn in weekend. 10-12 ore de odihna va pot destabiliza.

Acest exces de traduce si prin faptul ca luni dimineata sunteti incapabili de activitate, ii gasiti pe ceilalti extrem de galagiosi sau nu vreti sa aveti niciun contact social. Asadar, si pe timpul weekendului mentineti acelasi ore de somn ca in timpul saptamanii. Pastrati-va corpul activ prin plimbari, dar nu prin sport intens. Si relaxati-va mintea cu ajutorul conversatiilor lungi si placute.

Sursa: Pro TV

Tags: somn, sanatate,