Ce analize trebuie sa faceti daca aveti dureri frecvente de picioare. Avertismentul medicilor

15-05-2013 10:08


Va dor picioarele frecvent? Atentie - in unele cazuri, durerea tradeaza afectiuni grave ale vaselor de sange periferice. Si daca aveti dureri de cap repetate mergeti la specialist. Poate fi vorba despre dilatarea unui vas de sange din creier.

Nu treceti cu vederea nici un disconfort de la nivelul membrelor inferioare. Poate semnala imbolnavirea sistemului circulator periferic. Este vorba despre vasele care duc sangele oxigenat de la inima spre picioare. Iata motivul durerii.

"Prin contradictia intre cerere si oferta, muschiul contractandu-se are nevoie de oxigen, artera nu mai poate sa-I ofere pentru ca la un moment dat este afectata", a declarat medicul specialist Sorin Baila.

Afectiunea presupune ingustarea arterelor si poate duce chiar la inchiderea lor completa. Iata cum se reflecta aceasta in ceea ce simte persoana afectata: "Pacientul merge, un mers normal si la un moment dat se instaleaza la nivelul gambei, la nivel pulpei gambiere o durere intensa ca un cerc pe care majoritatea celor care au experimentat-o spun ca i-a obligat sa se opreasca", a mai precizat Sorin Baila.

Pacientii se opresc cateva minute, durerea dispare, fapt ce le permite sa mearga mai departe. Dar senzatia dureroasa se va repeta. Diagnosticul se pune dupa o discutie cu medicul, palparea arterelor si ascultarea pulsului. Boala afecteaza la inceput calitatea vietii: "Pe masura ce boala evolueza, durerea la mers apare pesistenta pe distante din ce in ce mai mici pana cand devine permanenta. In stadiile finale lipsa de sange fiind atat de mare ca apar leziuni - gangrene, ulcere care practica ameninta membrul inferior afectat".

Vorbim de o boala sistemica, care nu afecteaza doar un singur vas de sange. Asadar, mergeti la medic de la primele semne. Nici durerile de cap repetitive nu trebuie ignorate sau tratate cu medicatie eliberata fara reteta. Mergeti la neurolog daca durerile se repeta.

"O migrena din aceasta destul de intensa si cu crize repetitive poate sa fie determinata de prezenta unui anevrism cerebral care nu a rupt inca. Dar care, la un moment, poate sa rupa si sa produca hemoragia", sustine Corneliu Toader, sef sectie chirurgie neurovasculara.

Este vorba despre o hemoragie in interiorul creierului. Daca va prezentati rapid la medic, acesta poate sa diagnosticheze un anevrism inca nerupt. Iar interventia chirurgicala devine salvatoare. Anevrismul este o zona dilatata a unei artere care iriga creierul. Odata diagnosticat, chiar daca nu s-a rupt, trebuie operat.