Motivul pentru care gravidele trebuie să fie extrem de atente la fructele și legumele consumate pe perioada sarcinei
La restaurant, evitaţi salata şi alimentele crude, dacă sunteţi însărcinată. Şi nu mâncaţi fără să vă spălaţi pe mâini.
Riscul de a vă alege cu hepatita E este ridicat. Iar acest tip de afecţiune poate fi fatal în timpul celor nouă luni. Altfel, în absenţa unei sarcini, hepatită E este o boală auto-limitată.
Foamea cvasi-permermantă din primul trimestru de sarcină este determinată de cantitatea mare de insulină produsă de pancresul mamei. Pe de altă parte, majoritatea hormonilor de sarcină au şi efect asemănător insulinei. Aceasta pentru că organismul mamei să transforme eficient hrana în energie pentru două fiinţe. În cele nouă luni, aveţi nevoie de alimente de calitate: pește, carne, ouă, legume, fructe. Şi nu de dulciuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Când te îngraşi, înseamnă că mănânci lucruri care nu trebuie, cu grăsime şi zaharuri, de obicei nu au proteine şi vitamine care trebuie pentru sarcină”, explică Andreas Vytoulkas, medic specialist ginecolog.
În toată perioada de sarcină, nu mâncaţi alimente crude, care nu au fost spălate în prealabil de dumneavoastră cu mare atenţie. Nu consumaţi produse de origine animală crude ori crud-uscate. Nu beţi apă din surse necontrolate. Pentru că acestea pot aduce la pachet virusul hepatitic E. Se transmite asemenea virusului hepatitic A.
”Gravidele trebuie să evite să consume, după părerea mea, salate sau alimente crude în restaurante unde nu ştiu exact cum sunt spălate, acasă îţi iei o salată şi o speli tu funză cu frunză, dar la restaurant e puţin probabil că se întâmplă asta. Să nu mănânce niciodată cu mâinile nespălate să se spele bine pe mâini şi să elimine riscul de a înghiţi diverşi viruși şi paraziți”, spune Adriana Motic, medic primar boli infecțioase.
Pentru hepatita E nu există vaccin, aşa că protecţie înseamnă să respectaţi toate regulile de igienă care vizează alimentele şi propriile mâini. Nu se ştie motivul cu certitudine, dar în faţa acestui virus, gravidele sunt extrem de vulnerabile.
”Spre deosebire de hepatita A la gravide, hepatităa E poate evolua foarte grav, ducând la decese. Faptul că a început virusul să circule mai des în Europa, riscul să se instaleze la gravide începe să crească”, explică Adriana Motic, medic primar boli infecțioase.
Încă o măsură de protecţie în această perioadă caldă, când e probabil să consumați pepene, un desert excelent. Coaja neigienizată a pepenelui este o cale frecventă prin care vă puteţi infecta cu visusurile hepatitice A şi E. De aceea, coaja se spală cu apă şi detergent, se clăteşte bine şi apoi se taie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!