Importanța fierului din sânge. Recomandarea pediatrilor pentru gravide
În copilărie, valoarea scăzută a fierului din sânge, care determină anemia prin carența de fier scade capacitatea intelectuală.
De altfel, fiecare gram de fier contează. Venim cu argumentele pediatrilor.
Anemia copilului începe, de fapt, în perioada de sarcină. Tot în această etapă, anemia mamei influenţează un segment cerebral - care are legătură cu inteligenţa fătului. De alimentaţia gravidei depind aşadar foarte multe.
Prof. Dr. Doina Anca Pleşă, medic primar pediatru: "Deficitul de fier, până a se consideră anemie, poate influenţa un segment cerebral care poate duce în perspectiva la un copil cu un coeficient intelectual redus, faţă de un copil normal".
Se întâmplă în cele 9 luni de sarcină, de aceea gravidă trebuie să meargă la controale regulate la medic, să îşi facă testele de sânge. Şi să mănânce corect – carne, ouă, brânzeturi, legume, fructe . Aceste 9 luni contează cu adevărat pentru intelectul viitorului copil.
Prof. Dr. Doina Anca Pleşă, medic primar pediatru: "Fiecare gram redus din valoarea de hemoglobină reduce cu 2 procente din capacitea a intelectuală a copilului."
După naştere, alimentaţia la sân măreşte gradul de absorbţie al fierului de 3 ori mai mult în comparaţie cu formulele adaptate din lapte de vacă.
Prof. Dr. Doina Anca Pleşă Medic primar pediatru: "Trebuie să susținem alăptarea şi ar trebu să se ducă cel puţin până la 6 luni şi să fie unică sursă alimentară".
După diversificarea de la 6 luni, copilul are nevoie de hrană de calitate, nu de cantităţi mari. Calitate înseamnă carne, pește, ouă, brânzeturi, legume, fructe. Calitate înseamnă mese pregătite acasă, unde controlaţi perfect ingredientele.
În copilărie, anemia poate determina infecţii repetate. În primii 7-8 ani, copilul va suferi de infecţii respiratorii repetate. Şi, totuşi, apreciază pediatrii, nu trebuie să stea cu nasul în batista mai mult de 8 ori pe an. Monitorizaţi aceste infecţii banale şi comunicaţi-le medicului:
Doctor Claudia Nechifor, medic primar alergolog şi imunolog: "Poate să aibă o anemie, un deficit de anticorpi şi este bine de făcut o investigaţie mai amănunţi eu sfătueiesc dacă copil prezintă infecții prezente recurente sau infecţii mai serioase, bronşiolite, penuomonii să se facă din primul an investigaţii".
În cazul carenței de fier, organismul nu poate să producă suficienţi anticorpi ca să controleze bine o infecţie. Fierul e folosit pentru a structura proteine, iar anticorpii sunt proteine.