Monoglutamatul de sodiu, una dintre bombele civilizaţiei actuale. Alimentele pline de această substanţă
Cea mai bună legumă tot carnea de porc este! Câţi romani nu iau drept sfânt acest enunţ?! Există şi o explicaţie logică în spatele lui: în proteine - firesc, şi în carne găsim în mod normal acidul glutamic, răspunzător pentru gust.
Această substanţă, 100% naturală, a dezvoltat una dintre bombele civilizaţiei actuale: Monoglutamatul de sodiu.
Nu găsim produs ambalat fără acest potentiator de gust. Inclusiv în bere îl întâlnim, sub numele de extract de malţ. Sau în pâine: extract de drojdie. Monoglutamatul a generat aşa-numitul sindrom al restaurantului chinezesc. Reacţii asemănătoare celor alergice, adică: înroşirea pielii, ameţeli, tremurători şi amorţeală.
Domnul Vasile ne-a adus într-un mediu de temperatură controlată, unde usucă bucăţile de carne. Suntem lin Călineşti, Prahova, şi vedem cum se fac produsele tradiţionale. Cu condimente naturale şi sare. Durează ceva, dar aşa apare gustul desăvârşit.
Gustul bun poartă un singur nume: acidul glutamic. Substanţa naturală pe care o găsim în orice proteină animală, fie că vorbim de carne, ouă, lactate, dar şi în cele vegetale - ciuperci ori soia.
Ne mutăm în industria alimentară. De multe ori, primim doar iluzia gustului. Acid glutamic este extras printr-un procedeu simplu. De pe urmă acestuia rezultă un praf alb. Se numeşte monoglutamat de sodiu. E621. Da, dependenţa. Aşa se explică faptul că mânam alimente înalt procesate şi nu ne mai săturam.
Monoglutamatul de sodiu apare pe etichetele produselor şi sub alte denumiri: hidrolizat proteic, cazeinat de sodiu, cazeinat de calciu, extract de drojdie, extract din malt, extract din carne, arome naturale.
Dulce, amar, sărat şi acru. Sunt cele patru gusturi pe care le simţim în mod normal.
Dimineaţa, pe stomacul gol, gradul de toxicitate al acestei substanţe este foarte toxic. La prima oră, consumaţi, aşadar, alimente simple, neprocesate. Feriţi-i pe copii de ceea ce se găseşte în comerţ. Mai bine le gătiţi acasă!
Ţineţi cont că la restaurant orice felie de carne, inclusiv cea gata de aşezat pe grătar, trece iniţial printr-un amestec, aparent, de sare. Este, de fapt, monoglutamat de sodiu.
Probleme şi mai mari apar la cei care au boli metabolice. Un simplu produs din carne, procesat industrial însă, poate declanşa aşa-numitul sindrom al restaurantului chinezesc.Se manifesta prin amorţeală, tremurături, furnicături sau crize de astm.
În bucătăria asiatică sosul de soia conţine cantitaţi uriaşe de monoglutamat de sodiu.
Cel mai sigur şi mai sănătos este să gătiţi acasă. Cu alimente controlate şi condimente din plante uscate.