7 din 10 tineri din generaţia Millenials ajung supraponderali. Avertismentul medicilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 18:23
Categorie: Social

Jumătate din populaţia României se confruntă cu probleme de greutate. Este avertismentul transmis de medicii români, care ne atrag atenţia că numărul persoanelor cu obezitate este în creştere, iar riscurile la care se expun sunt mari.

Mai mult, un studiu realizat de o organizaţie care luptă împotriva cancerului în Marea Britanie arată că 7 din 10 persoane născute în anii '80 şi '90 ajung supraponderale sau obeze până să împlinească 44 de ani, iar în fiecare an 18 mii dintre aceştia dezvoltă o formă de cancer.

"Mă numesc Robert Dincă, am 22 de ani sunt student în anul 4 la medicină şi acum 7 luni aveam 127 de kilograme, mă încadram în gradul doi de obezitate", spune Robert Dincă.

Robert este unul din tinerii numiţi de sociologi generaţia Millenials, şi ca milioane dintre ei, are probleme de greutate. La fel ca mulţi alţii din generaţia sa, a conştientizat târziu că are o problemă.

"La nişte analize de sânge aveam glicemia crescută la un stadiu de prediabet. Am avut calculi la rinichi ce se formează pe o alimentaţie necorespunzătoare, consum de sucuri", explică Robert.

Aşa că Robert a recurs la o decizie radicală şi-a micşorat stomacul şi a slăbit.

Tânărul şi-a dat seama de pericol şi a luat măsuri. Studiile făcute la nivel mondial arată că generaţia Millenials, adică cei născuţi după 1980 , sunt predispuşi la obezitate. 7 din 10 tineri sunt fie supraponderali, fie obezi, iar riscul să dezvolte boli mortale este uriaş. Medicii sunt îngrijoraţi şi spun că sunt 13 tipuri de cancer asociate problemelor de greutate.

Având un abdomen mai proeminent, intră mai greu în diferite aparate, ecografia putându-se realiza cu dificultate, endoscopia cu atât mai mult, pentru că au probeleme respiratorii. Are şanse terapeutice mai scăzute pentru succes. El nu poate fi operat în condiţii bune, nu poate face chimioterapie dacă are şi diabet, deci e un pacient delicat", explică Cătălin Copaescu, director medical la o clinică privată.

Şi nutriţioniştii au constatat că vârsta celor care vor să slăbească, speriaţi de câte kilograme le arată cântarul, este tot mai mică.

Damian Şerban, medic: - 80% din pacienţii care vor să scadă în greutate, cu obezitate, sunt în marja 30-40-45 de ani. La nivel general, în România avem un vârf de cazuri.

Reporter: - De ce tocmai aceste generaţii?

Damian Şerban, medic: - Ei se prezintă mai frecvent la medic că au puterea financiară şi capacitatea de a gândi că au o problemă şi trebuie tratată. Sunt primele generaţii care s-au confruntat cu problemele ce au dus la epidemia de obezitate. S-au înmulţit joburile de birou, maşinile au putut fi mai accesibile, deci un mod de viaţă sedentar.

Medicii spun, la unison: nu doar vorbiţi despre a mânca sănătos, ci aplicaţi asta. Fără fast-food, fără sucuri dulci, carbogazoase. Fructele şi legumele trebuie să facă parte din alimentaţia zilnică și binenteles, mişcarea.

Cel mai simplu exerciţiu este mersul pe jos în ritm grăbit timp de o oră. Însă pentru o persoană supraponderală pot apărea blocaje mentale.

"E foarte ciudat, nu ştiu dacă poate cineva să explice. Te vezi, dar eşti cumva comod, te complaci. Încerci să slăbeşti, iar dacă vezi că rezultatele nu sunt rapide, pentru că nu avem răbdare, găseşti scuze că ai încercat, că a venit sesiunea şi nu mai ai timp", explică Robert.

Organizaţiile care luptă împotriva cancerului cer guvernelor din lumea întreagă să impună măsuri asemănătoare cu cele pentru fumat, astfel încât oamenii să conştientizeze mai uşor consecinţele alimentaţiei nesănătoase.

Depistarea cancerului, neimportantă pentru statul român. Testele ar putea salva nenumărate vieţi
Depistarea cancerului, neimportantă pentru statul român. Testele ar putea salva nenumărate vieţi
VIDEO PROTVPLUS.RO
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii
mos craciun
Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la Ambasada dechisă la Mogoșoaia. Dorințele copiilor
Spectacol caritabil organizat pentru a finaliza lucrările la o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți
Pompier cu uniforma udă, în ger, imediat după o intervenție. Imaginea virală pe internet
A apelat la o agenție matrimonială pentru a-și găsi jumătatea. Cât costă serviciile
Cele mai bune rețete de turtă dulce și ciocolată de casă
Untura, tot mai prezentă în restaurante și magazine. Ce spun nutriționiștii despre ea