Interventiile chirurgicale moderne pot salva viata bebelusilor chiar in mediul intrauterin. Astfel, se pot evita multe dintre intreruperile de sarcina recomandate in cazul fetilor cu probleme.
Hernia de diafragma este una dintre problemele care se pot rezolva.
In timpul celor 9 luni, organele fatului se formeaza pe rand. Spre exemplu, inima are 4 camere la sfarsitul primului trimestru, rinichii sunt formati in trimestrul al doilea. Iar plamanii functioneaza la capacitatea optima abia dupa saptamana 36.
Din aceste motive, ecografiile sunt obligatorii in saptamana 11, in saptamana 21 si in saptamana 30 de sarcina. Cea mai complexa are loc in trimestrul al doilea. In unele cazuri, e necesara interventia asupra fatului in uter.
Si in Romania se pot trata herniile de diafragma la fat. Diafragma separa cutia toracica de abomen si are cateva puncte slabe unde pot aparea hernii.
Astfel, plamanii raman nedezvoltati, iar inima isi schimba pozitia. Pe de alta parte, organele abdominale care intra in cutia toracica se obisnuiesc cu prea mult spatiu. Iar repozitionarea ulterioara devine dificila. Interventia in uter devine vitala.
La 35 de saptamani, se sparge cu balonul cu ajutorul laserului. Copilul va fi operat pentru hernie la 2-3 zile dupa nastere.
Si in cazul gemenilor se poate trata intrauterin sindromul transfuzor - transfuzat. Inseamna ca unul dintre copii preia mai mult sange din placenta in detrimentul celuilalt si creste mai mult.
Apare insa riscul de insuficienta cardiaca, iar copilul mai mic poate muri din cauza lipsei de oxigen. Una dintre cele mai performante metode se numeste foto-coagularea intrauterina.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: Pro TV
Etichete:
fat,
sarcina,
csid,
Dată publicare:
14-09-2013 14:07
Articol recomandat de sport.ro