Metodele de contraceptie de urgenta. Medicii explica modul in care se administreaza si care sunt riscurile
Contraceptia de urgenta este folosita dupa contacte intime neprotejate sau daca alte metode contraceptive au esuat. Este eficienta in primele cinci zile dupa contactul intim. Inseamna atat medicamente cat si sterilet.
Prezervativul este singura metoda contraceptiva care previne infectiile cu virusul HIV, virusurile hepatitice B si C, dar si cu micro-organisme care conduc la infertilitate.
Daca metoda de bariera esueaza, din orice motiv, exista contraceptia de urgenta, medicamentoasa. Este eficienta administrata la cel mult 72 de ore dupa contactul intim.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Corina Chisu, medic primar ginecolog: "Se indica contraceptia de urgenta o data in timpul unui ciclul menstrual si cat mai rar in decursul unui an."
Medicamentele care contin hormonul estrogen in cantitati uriase pot determina varsaturi puternice. Daca varsati in 2-3 ore de la administratea pilulei, este bine sa va administrati o alta doza, plus un medicament anti-vomitiv.
Cealalta clasa de medicamente care asigura contraceptia de urgenta contine hormonul progesteron, de asemenea in cantitati mari. Mecanismul de contraceptie e similar.
Corina Chisu, medic primar ginecolog: "Contraceptia de urgenta are ca mecanism inhihibarea ovulatiei si modificari la nivelul endometrului, pe care il face impropriu nidarii unei sarcini."
Cu alte cuvinte, mucoasa din interiorul uterului se modifica sever. Un eventual ou format nu are sanse sa supravietuiasca.
Dar medicatia de urgenta nu previne obtinerea unei sarcini prin contact intim ulterior, in timpul aceluiasi ciclu menstrual. Din acest motiv, se indica, pana la aparita menstruatiei, folosirea prezervativului.
Steriletul asigura contraceptia de urgenta daca se implanteaza in decurs de cel mult 5 zile de la contactul neprotejat. Rata de esec este sub 1%. Metoda contraceptiva dureaza pana la 5 ani. Se utilizeaza dispozitive care contin cupru.
Corina Chisu, medic primar ginecolog: "Odata produce inflamatie si atunci modifica endometrul, a doua oara are efect toxic in eventualitatea in care se formeaza oul si reuseste sa se lipeasca de uter."
Aceste doua metode de contraceptie va feresc de o sarcina nedorita, nu de boli grave cu transmitere sexuala.
Un contact intim neprotejat de prezervativ va poate infecta si cu microplasa si clamidia. Doi microbi care nu dau simptome. Infectia modifica structura trompelor uterine. Ceea ce va impiedica aparitia unei sarcini dorite.
Sarcina nu trebuie sa fie o intamplare, insista ginecologii. Ci un moment pregatit de catre viitorii parinti, prin investigatii amanuntite.
Doina Nitulescu, medic primar ginecolog: "Idealul ar fi sa se faca examenul ginecologic, sa vedem ca toate caile genitale sunt normale si toate analizele pentru a depista afectiunile microbiane, bacteriologice."
De sanatatea cuplului depinde si sanatatea viitorului copil.