Metoda rapidă de detectare a sarcinii, acasă. Dispozitive și gadgeturi medicale pentru sănătatea femeii


Ultimul update: Duminica 14 Aprilie 2019 10:33
Data publicarii: Duminica 14 Aprilie 2019 00:00
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

În ultimele luni, importatorii de farmaceutice și dispozitive medicale și-au concentrat atenția pe rezolvarea rapidă, cu costuri mici și fără medicamente, a unor probleme ce țin de sănătatea intimă sau de confortul doamnelor.

Au apărut plasturi termici, care se aplică "în acele zile" pe abdomen sau în zona lombară, ca să îndepărteze durerea.

A intrat pe piață și o serie întreagă de truse care pot fi folosite acasă și ajută la depistarea unor probleme ginecologice. Iar tehnologia ne vine în ajutor cu gadgeturi și aplicații, pentru întărirea mușchilor pelvieni.

Feminitatea are și zone gri. Două din trei adolescente și trei sferturi dintre femeile de peste 30 de ani se plâng de durerile menstruale, în cel puțîn două zile din luna. Majoritatea le țîn sub control cu analgezice.

Dar chimiștii au dezvoltat o alternativă: plasturii calzi, pe care îi poți lipi pe interiorul hainelor, și care calmează durerea prin degajarea constanța a căldurii. Și înlocuiesc medicația!

Geanina Grămescu, reprezentant medical: „În timp, medicația excesivă poate să nici nu mai aibă rezultate. Plasturele conține pudră de fier și vermiculită, se încălzește în momentul în care este scos din folie în contact cu aerul. Nu are efecte adverse, îți permite să te miști liber și în acele zile critice. Chiar dacă el nu pare mare, acoperă suficient zona abdominală.”

Unul dintre momentele prin excelență feminine e descoperirea sarcinii. Pe piață au apărut recent, pe lângă variantele clasice sub formă de bandă sau stilou, care detectează valori peste 20 sau 25 de unități ale acestui hormon, și unele supersensibile. Pot semnaliza valori de doar 10 unități, adică afli cu 4-5 zile mai devreme dacă ești gravidă. Mergem chiar mai departe cu testele care corelează încărcătură cu hormon și numărul săptămânii de sarcina, tot pe baza unei probe pe care o analizezi acasă.

Mai târziu, în sarcină, apelăm din nou la chimie ca să dea un semnal prompt de alarmă. Aceste comprese au în centru un reactiv care va declanșa o reacție de culoare, în cazul unei pierderi de lichid amniotic. Face, așadar, în decurs de câteva secunde, o analiză care, în laborator, durează câteva ore. Și vorbim de o situație în care intervenția rapidă poate salva bebelușul. Dispozitivul e ușor de purtat și înlocuiește practic monitorizarea în spital a gravidei cu risc de avort.

Înainte de naștere, multe gravide se confruntă cu pierderi involuntare de urină. Se întâmplă frecvent și după o naștere naturală, care slăbește deseori mușchii pelvieni. Acum intră în scenă un gadget lansat de curând pe piață. Arată că un șoricel din silicon medical, adică sigur pentru a fi folosit în contact cu corpul femeii. Se încarcă la laptop, la priză sau cu ajutorul unei baterii externe și timp de 5 minute pe zi exercițiile cu acest despozitiv, asistate de o aplicație pe telefon vor întări planșeul pelvian. Producătorii susțin că, așa, femeia scapă de incontinență urinară și își îmbunatareste viață sexuală.

Și pentru că viață intimă presupune unele riscuri, dar și un disconfort în a investiga anumite probleme, iată o soluție! Gășiți în farmacii teste rapide pentru sifilis, chlamydia sau candida.

Dr. Erna Stoian, medic ginecolog: “Sunt foarte comod de făcut, în sensul că le faci acasă în intimitatea ta și descoperi dacă ai sau nu o boală cu transmitere sexuală. Practic, este necesară recoltarea unei picături de sânge din deget sau cu un bețișor de urină, iar rezultatele sunt gata repede. Dar, odată ce te-ai autodiagnosticat, trebuie să te prezinți la medicul specialist pentru un tratament corect.”

Nu uitați, așadar, că un control ginecologic este esențial de două ori pe an. Nicio inovație tehnică nu poate înlocui comunicarea și încrederea pe care femeia o are cu medicul său.