Metoda extrem de simpla ca sa nu te ingrasi dupa excesele culinare de Paste. “Conteaza chiar mai mult decat dieta”
Mergem in varf de munte, in Bucovina. Acolo, langa rumenii cozonaci pregatiti special pentru Paste se aseaza si un balmos, un fel de mamaliga facuta insa in smanantana. Si au loc, oricand, o portie generoasa de hribi si una de carne.
Obcina Mare, Masivul Giumalau, Bucovina. Urcam pana spre 1500 de metri altitudine, in cautarea unei comori culinare excelent pastrate inca de pe vremea stapanirii austriece. Iar ingredientele folosite sun 100% bio.
Gabriela Ursu s-a nascut in virf de munte, in pustietate. De fapt, la fel isi deapana povestea si tatal ei, si bunicul, si mare parte din familie. Georgeta pregateste cozonacii de Paste la cabana. Ii duce apoi la schitul cu maicute, de pe terenul proprietate personala.
Facem azi un exces culinar…. a la carte. Primul pacat dulce: balmosul. Adica mamaliga facuta din smintina, nu din apa. In Bucovina, masa nu e plina fara hribii din padure, prajititi in ceaun.
“Nu iti moare ficatul daca adaugi putin alcool ,daca adaugi apa. Apa e indicate la 2 zile dupa ce servesti chestia asta. Daca adaugai apa la toate grasimea asta o sa ai nu o stare foarte ok, apa e recomadata in zilele de post, niciodata la ospatul asta “, explica Gabriela.
Oamenii locului nu se dau indarat de la asemenea ospete pentru ca si activitatea fizica la munte e grea. Generatii intregi de oameni ai muntelui au trait dupa acest... calapod culinaro-fizic. Zi de zi au adaugat cate un dram la speranta de viata. De partea cealalta, turistii le-au gustat bucatele si nu s-au plins deloc. Conteaza ce se intampla dupa ospat. O masa, indiferent cat de generoasa este, trebuie urmata de miscare intensa si nu veti pune un gram in plus pe cantar.
Pentru toti crestinii urmeaza zile cu mese bogate. Nu este insa momentul sa va ganditi la calorii, grasimi, zahar, ciorba de miel, drob, oua rosii. Singurul lucru care conteaza dupa un asemenea festin e sa mergeti. Mult. Ne-o confirma un medic care studiaza de-o viata diabetul. Si efectele mincarii asupra organismului uman.
Profesor dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: “Miscarea conteaza chiar mai mult decit dieta, poti sa faci un exces alimentar si sa-l compensezi cu o miscare in plus. Celulele, odata antrenate, antreneaza intregul sistem, apara si vasele, si apara si nervii, si organele interne”.
Bucurati-va, asadar, de sarbatoarea culinara.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, miscare, mancare, dieta, masa, bucovina, slabire, hribi,
Dată publicare:
28-04-2016 12:23