Cand este recomandat sa scoatem polipii copiilor si ce inseamna dezvoltarea unei astfel de formatiuni la varsta adulta
16 ani este varsta la care niciun copil nu se mai poate plange de polipi. In perioada adolescentei, formatiunile regreseaza spontan. Aparitia lor la varsta maturitatii, in schimb, reprezinta o urgenta medicala.
Daca din intamplare specialistul ORL detecteaza polipi, se impune indepartarea lor de urgenta.
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: "Noi suntem permanent in dezacord cu medicii pediatrii si mai nou cu medicii de familie. Un copil care raceste des trebuie neaparat sa i se inlature acest focar de infectie, nu conteaza ca sunt foarte mici sau cat un pumn."
Polipii, cu care ne nastem, impreuna cu amigdalele formeaza un inel de protectie imunitara, la nivelul gatului. Lesne de inteles ca intra in contact cu aerul plin de virusuri si bacterii.
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: "Venind in contact cu microbii, in lupta cu ei, se acopera cu secretii purulente si cand copilul sta in picioare aceste secretii isi continua drumul lor spre interiorul gurii si asa se produc amigdalita, faringita."
Copiii mici care nu expectoreaza lasa secretiile sa ajunga in interiorul tubului digestiv. Astfel, le scade apetitul. De asemenea, in timpul somnului secretiile ajung in timpan, intr-o zona constitutional mai slaba. Pe acest drum afecteaza oscioarele din ureche. Fenomenul duce la scaderea auzului.
Asadar, daca cel mic raceste des sfatuiti-va cu specialistul ORL in privinta acestor formatiuni. Daca insa racelile din timpul copilariei nu sunt nici dese si nici grave, niciun medic nu va recomanda eliminarea polipilor. Formatiunile regreseaza in mod natural, la vasta de 15-16 ani. Devin insa o problema daca sunt descoperiti la adulti.
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: "La adult daca ii gasim, prezenta lor ne ridica un semn de intrebare, facem biopsie, examen histopatologic si de multe ori reprezinta o chestie maligna."
Vorbim de fapt de un cancer in interiorul nasului. Tot la varsta adulta, in special la alergici, se mai constata asa numita rinita obstructiva. Mucoasa nasului se ingroasa exagerat si ia forma unor polipi. Aspectul este de ciorchine de strugure. In acest caz, pacientii respira dificil.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Din pacate evulotia bolii este spre recidiva, deci pacientii ajung la operatii multiple, poate chiar de 8-10 ori in viata, pentru ca acesti polipi sunt deranjanti si obosesc."
Recidiva apare deoarece alergia este o boala a sistemului imunitar care nu se vindeca. Un examen ORL complet este recomandat o data pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, copii, alergie, ORL, csid, polipi, amigdale, raceli, secretii,
Dată publicare:
25-04-2016 08:40