Numarul cazurilor de cancer de prostata a crescut brusc in ultimii ani. Decizia vitala care poate fi luata de barbati


Ultimul update: Duminica 01 Mai 2016 00:20
Data publicarii: Joi 28 Aprilie 2016 08:17
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Cancerul de prostata evolueaza fara simptome o buna parte din timp. Apoi, in stadii mai avansate ale bolii, pot aparea urinarile frecvente in timpul noptii ori jetul slab la urinare.

Numarul de cazuri a crescut brusc in ultimii ani, asa ca medicii incearca sa ii puna pe barbatii cu varsta de peste 50 de ani in garda. Sa aveti o atitudine pro-activa fata de propria sanatate. Asa suna recomandarea fiecarui medic care trateaza boli grave. In cazul barbatilor de peste 50 de ani, un astfel de comportament include un control urologic anual, de rutina, in lipsa oricarui simptom. Este singura preventie reala impotriva cancerului de prostata.

Dr. Florin Bacanu, medic primar oncologie medicala: ''Necazul e ca barbatii se neglijeaza, asteapta sa apara durerea, ceea ce e gresit, desi au semne urinare.''

Mergeti macar o data pe an la urolog pentru o consultatie de rutina. Decizia se poate dovedi vitala in special pentru cei care au rude de gradul intai diagnosticate cu respectiva afectiune.

Dr. Florin Bacanu, medic primar oncologie medicala: "Daca tumora nu a depasit capsula prostatica, cat timp e in interior, intracapsualar, e vindecabil pacientul.''

Dr. Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala: "Diagnosticul de cancer e unul devastator, dar cancerul de prostata descoperit in stadii incipiente este o boala cronica similara ca si prognostic cu o cardiopatie ischemica. Putem coabita a la long fara niciun fel de problema."

Din pacate, de cele mai multe ori pacientii ajung la medic in stadii avansate ale bolii. Tratamentul este specific pentru fiecare dintre acestea, primul obiectiv fiind blocarea secretiei de testosteron, care favorizeaza cresterea tumorii, prin hormonoterapie.

Dupa acest procedeu, radioterapie si chimioterapie, de cele mai multe ori intervine rezistenta la tratament. Incepand cu luna ianuarie, pacientii au acces in mod gratuit prin Programul National Oncologic la o noua optiune terapeutica.

Dr. Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala: "Celula tumorala e foarte desteapta, cand ii tai testosteronul isi produce singura testosteron. A mai aparut un medicament care blocheaza aceasta cale, iar rezultatele sunt semnificative.''

Speranta este imbunatatita in acest fel.