Medicii ne sfatuiesc sa ne bazam si pe intuitie pentru a merge la control. Ce spun despre al saselea simt al pacientilor
"Simt ca e ceva in neregula cu mine!" De multe ori, ii privim cu reticenta pe cei care fac astfel de marturisiri. Ati fi surprinsi sa aflati insa ca medicii cu experienta tin mereu cont de acest, sa ii spunem, al saselea simt al pacientilor.
Mai mult, ii incurajeaza pe cei incercati de o astfel de stare sa se destainuie. Si nu apropiatilor, ci intr-un cabinet, in fata unui specialist.
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Chiar daca simti ceva nu e suficient sa zici pun eu mana, mi s-a parut, este bine sa faci un control, fie ca iti spune intuitia, fie ca e control pariodic . E bine sa faci un control, daca observi o modificare obiectiva."
O simpla investigatie poate insemna o sansa la viata, in unele cazuri. Medicii care descopera zilnic cancere pot depune marturie. Pe de alta parte, si daca aveti si daca nu va laudati cu o intuitie teribila, cel mai sigur si rational comportament fata de propria persona este… sa va faceti temele. O data pe an. Ne referim la investigatii medicale regulate, in stare de sanatate.
Studiem cazul particular al… calcaiului lui Ahile pentru sexul feminin. Este vorba despre glandele mamare. Statistic, sunt organele cele mai afectate de cancere. Iar preventie pentru cancer de san nu exista. Conteaza doar cat de devreme diagnosticati boala, astfe incit sa nu intervina in propria speranta de viata.
Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Daca problema e minora, sunt modificari fribro-chistice sau sunt nodul benign conteaza mai putin ca am descoperit devreme, ele tor acolo vor raman si nu se va intampla nimic, lucrul e foarte imporant cand descoperim o leziune suspecta sau chiar cancer, atunci da e mare diferent intre a descoperi devreme cand are cativa milimetri sau un centimetru."
In privinta cancerului de san - aceasta e denumirea generica pentru mai mutle tipuri de boli - retineti ca majoritatea sub-tipurilor evolueaza lent. Permit, astfel, descoperirea lor in timp util pentru un tratament eficient. Conditia: sa mergeti la controalele anuale!
In biologie nu exista reguli stricte. Un control o data la cinci ani inseamna un interval prea mare de timp. Este, deci indicat ca la inca de la o varsta tanara, cand incidenta bolilor nu e foarte mare, sa dezvoltati cea mai importanta rutina din viata.
Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "O femeie tinara trebuie sa se gandesca, nu sa se sperie, dar sa se gandeasca este posibil ca in san sa am o boala care poate sa fie foarte severa. Sau poate sa am o patologie care nevazuta de doctor, netratata. Sa duca mai tarziu la cancer de san."
Sursa: javascript:get_details('','view=media_add&media_id=-1&media_type=1',500,550), Pro TV
Etichete: medici, boala, control,
Dată publicare:
28-01-2016 08:48