Medicamentele generice sunt la fel de eficiente, sustin specialistii britanici
Sase miliarde de analgezice au fost cumparate fara reteta, in 2012, in Marea Britanie, iar vanzarile cresc cu 4% pe an.
Una din trei persoane care folosesc calmantele pe termen lung isi fac griji ca vor dezvolta o dependenta, conform unei cercetari realizate de Nuffield Health si citate de Daily Mail.
De asemenea, sunt ingrijorari despre efectele pe termen lung asupra sanatatii, precum sangerarile stomacale.
Calmantele generice sunt la fel de eficiente.
Nu e nevoie sa cumparati analgezice scumpe, in ambalaje frumos colorate, care promit sa aiba efect mai rapid si sa rezolve probleme anume.
Calmantele simple, precum paracetamolul si ibuprofenul,sunt la fel de eficiente ca alte medicamente, ce pot fi si de 10 ori mai scumpe.
"Intotdeauna as alege medicamentul mai ieftin", a declarat dr. Mike Platt, consultant la Imperial Healthcare. "Unele pastile sustin ca lucreaza mai repede, dar schimbarile ratei de absorbite sunt minime. Calmantele normale isi fac efectul dupa 20-30 de minute."
Capsulele lichide sunt absorbite mai repede, deoarece sunt mai usor de descompus, dar diferenta in timp este insignifianta. Cand vine vorba de calmantele recomandate pentru anumite dureri specifice, cum sunt durerile menstruale si migrenele, specialistii spun ca, in general, nici ele nu merita sa fie cumparate.
Ajuta aportul de cofeina?
Multe calmante contin cafeina, pentru a le amplifica efectul. Studiile au aratat ca medicamentele disponibile fara reteta, care contin cofeina, sunt cu 40% mai eficiente, pentru orice tip de durere.
In cazul durerilor de cap, cafeina reduce durerea prin constrictia vaselor de sange responsabile pentru disconfort.
Dr Giles Elrington, director al Centrului National pentru Migrene, din Marea Britanie sustine insa ca singurul motiv al amestecului cofeinei cu analgezicele este doar intentia de a face pacientul revina pentru o alta doza. Cofeina are proprietati anti-inflamatorii dovedite, dar si efecte secundare, precum insomnia, migrenele si dependenta.
Nu lua calmante pe stomacul gol.
Ibuprofenul sau orice alt medicament anti-inflamator nesteroidian, precum aspirina, pot rani stomacul. Anti-inflamatoarele, care sunt eficiente in cazul durerilor menstruale sau durerilor de gat, functioneaza prin blocarea unor enzime care provoaca inflamarea sau durerea. Aceste enzime sunt cele care protejeaza captusela stomacului de sucurile gastrice acide. Efectele sunt mai grave daca medicamentele sunt luate pe stomacul gol, deoarece alimentele au rolul unui tampon. Laptele sau iaurtul sunt ideale pentru protejarea stomacului.
Paracetamolul poate fi luat pe stomacul gol.
Cel mai bun leac pentru mahmureala.
Paracetamolul este cel mai bun tratament pentru mahmureala, deoarece anti-inflamatoarele nesteroidiene, precum aspirina, pot irita stomacul, deja inflamat de alcool. Migrenele pot fi rezultatul deshidratarii, asa ca se recomanda si consumul de apa, din plin.
Pacientii in varsta ar trebui sa foloseasca geluri.
Pe masura ce inaintam in varsta, organismul nu mai lucreaza la fel de eficient, asa ca medicamentele sunt eliminate mai greu. Rinichii le filtreaza mai greu, iar inima bate mai incet, deci circulatia mai slaba le face sa ramana mai mult in organism.
Din acest motiv, calmantele sub forma de gel, creme si plasturi sunt o alternativa mai buna, care elimina si riscurile pentru stomac.
O pastila in plus este periculoasa.
Chiar daca doza zilnica nu este depasita, pacientii care iau trei pilule in loc de doua se expun unui risc.
Enzimele din ficat care metabolizeaza substanta activa se pot bloca. Depasirea dozei maxime recomandate de paracetamol, de 4 grame pe zi, poate duce la cedarea ficatului, care poate fi letala.
Creeaza dependenta?
De multe ori, oamenii se tem ca daca iau prea multe analgezice, vor deveni dependenti, sau vor capata rezistenta la medicament. Asta nu este adevarat pentru calmantele care se elibereaza fara reteta.
In schimb, opioidele, precum codeina, pot dezvolta in timp rezistenta si, in timp, este nevoie de o doza mai mare pentru acelasi efect.
De ce e riscant sa tai o pastila in doua?
Unele persoane cred ca daca iau doar o jumatate de pastila, fac un lucru bun. "Daca o pastila nu are o linie pe mijloc, nu o rupeti", avertizeaza Dr. Elrington.
Tabletele fara acea linie nu vor functiona, intr-o doza slaba. De asemenea, unele anti-inflamatoare au un invelis pentru a proteja membrana stomacului, care se va sparge iar substantele active vor fi absorbite in stomac si nu in intestinul subtire, cum ar trebui.
Alte medicamente sunt proiectate sa fie absorbite treptat, pana la 12 ore, iar daca tableta este sparta, substanta activa este metabolizata prea repede.
Sursa: Daily Mail
Etichete: medicamente, paracetamol, aspirina, ibuprofen,
Dată publicare:
19-11-2013 12:35