Legumele si lactatele fermentate, surse excelente de vitamina B. Lista de alimente pe care sa le pui in cosul de cumparaturi
Fermentatia naturala descarca micro-organisme pe care si le doresc toate metabolismele umane. Iar produsele fermentate vin, de obicei, la pachet cu marele grup al vitaminelor B.
Cum citim o eticheta care descrie un asemenea aliment? Va spunem chiar acum!
Puneti intr-un vas apa, tarite si malai. In cel mult 2 zile vor aparea bacterii, care respira in absenta aerului. Ce obtinem? Borsul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Puneti legumele in apa cu sare de concentratie mai mare. Din nou, apare fermentatia! Ce obtinem? Muraturile.
Bacteriile implicate in aceste procese descarca vitaminele B si K. Indiferent ca este vara sau iarna, incercati sa aveti macar doua doze din aceste produse, saptamanal.
Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “Scade aciditatatea la nivel gastic, scade foarte mult si o aduce la un nivel de normalizare, adica nu scade brusc, ci atat cat avem nevoie.”
Fermentatie obtinem si cu ajutorul drojdiei. Daca preparati, spre exemplu, paine dupa metoda traditionala - faina integrala, drojdie, apa - mai intai, puneti aluatul la dospit. Nu il coaceti imediat. Dospirea lenta il va face usor de digerat. In felul acesta, puteti beneficia optim de toti nutrientii.
Alegeri excelente sunt laptele batut, iaurtul, sana, kefirul, precum si branzeturile maturate. ''Culturi lactice selectionate'' scrie pe eticheta acestora - arata tocmai procesele de fermentatie anterioare. Iar pe ambalajul branzeturilor veti mai gasi “culturi starter”.
Diana Pelinescu, biolog: “Sunt selectat anterior si iti asigura practic calitatea produsului final. Daca are loc o fermentatie spontana nu ai de unde sa stii ce gust va avea produsul final si atunci se utlizeaza o bacterie standard.”
Dr Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritie: “Prin fermentarea laptelui, acesta e transformat in acid lactic si atunci aceste lactate pot si mai bine tolerate.”
In general, cu cat sunt mai tari si mai procesate pot fi tolerate mai bine.
Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “Enzimele din lactate intra in organismul nostru odata cu produsul si continua procesul de fementatie la nivelul intestinului.”
Cu alte cuvinte, ofera protectie la nivelul intregului aparat digestiv, bombardat zilnic de toxinele din alimente.