Legatura dintre nodul in gat si anxietate. Ce duce la aparitia afectiunii si ce trebuie sa le spunem copiilor din primii ani
Nodul in gat nu este neaparat o problema a tiroidei. Vorbim despre o boala psihiatrica, ce necesita tratament.
Nodul in gat persistent necesita o examinare ORL si un control la endocrinolog. In noua din zece situatii de acest gen, medicii descopera, la baza, anxietatea. Frica exagerata perceputa de creier, in zile absolut obisnuite, fara evenimente.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Una dintre temerile foarte importante ale anxiosilor este aceea de a nu innebuni, pentru ca ei isi dau seama ca sunt cumva anormali fata de oamenii care nu au aceste preocupari si se dezolta ideea ca au o nebunie, ceea ce nu e confortabil pentru nimeni."
Nu e vorba de nicio nebunie, dar situatia poate fi tinuta in control prin medicatie. Anxietatea se creeaza in copilarie. Asa ca cineva care primeste acest diagnostic nu are cum sa dea timpul inapoi.
In schimb, generatiile noi de parinti pot participa la eliminarea afectiunii.
Temerile se nasc la virsta copilariei, cind intra in rol imaginatia bogata a celui mic. In clipa in care copilul isi creaza personaje si povesti in propria minte, e important ca mediul familial sa ii dea siguranta.
Ce inseamna siguranta? Insemna sa-i repetati celui mic: "Esti iubit, esti important, contezi!" Neaparat in primii doi ani de viata.
Revenind la anxietatea adultului, aceasta poate sa fie determinata inclusiv de lipsa somnului. Se considera insomnie nu doar daca nu dormiti, ci si daca adormiti dupa 02.00-03.00 dimineata. Starea are efect direct asupra emotiilor.
Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Scade controlul asupra emotiilor si nu stii ce se intimpla. Necontrolindu-ti emotiile, nu te mai apreciezi corect si nici ce se intampla in jurul tau si apar dinfunctii, esti depresiv, esti anxios."
In peste 98% dintre cazuri, insomnia este simptom al unei afectiuni psihiatrice. Invariabil, singura alegere trebuie sa fie aceea de a va adresa unui medic.