La ce intervale de timp trebuie sa facem pauza de privit in ecrane si ce patim daca ne uitam la obiecte de foarte aproape

Dată publicare: 09-06-2017 14:28
Dată actualizare: 12-06-2017 06:54


Cand privim in zare, ochiul nu face mari eforturi. In schimb, cand ne concentram sa vedem detalii, intra in turatie maxima tot sistemul optic, format abia dupa varsta de trei ani.

Ce se intampla insa cand stati cu ochii in ecran o jumatate de zi? Ochii sunt in continua adaptare. Efortul vine cu un pret destul de mare, deseori. Vorbim despre cel mai des diagnosticat defect de vedere, miopia.

Roxana Cozubas, medic specialist oftalmologie copii: “Acomodatia e un proces natural fiziologic prin care anumite sisteme din interiorul ochilui reusesc sa ne faca sa vedem clar la apropiere. Practic, cand te uiti la distanta ochiul vede clar, fara niciun mecanism. Pe masura ce ne apropiem si incercam sa focalizam un obiect mic, acomodatia incepe sa functioneze. Cind te uiti la un obiect foarte mic, aceasta comodatie e la nivel maxim. Este si motivul pentru care daca ne petrecem ziua cu ochii in telefon cind te uiti in zare nu mai vezi bine.”

Pentru ca toate mecanismele optice raman setate pentru apropiere, ochii uita sa se relaxeze si apare, astfel, spasmul de acomodatie. Acesta este intalnit frecvent, spun medicii, in cazul copiilor si al adolescentilor.

Sa ramina concentrat pe apropiere - iata situatia in care ochiul are toate sansele sa devina miop.

In Romania, nu avem istoria biologica a folosirii excesive a ecranelor de catre cei foarte tineri, cu ochii inca in formare.

Roxana Cozubas, medic specialist oftalmologie copii: “Avem istoria Japoniei, o tara foarte tehnologizata, unde 80% din populatie e mioapa purtatoare de ochelari “de aproape”, din cazua suprasolicitarii pentru aproape.”

Copilul sta in fata unui ecran jumatate de zi? Ar trebui sa faca pauza la fiecare ora, cel putin 10 minute. Si sa priveasca in zare.

E de preferat, apoi, ca ecranul sa fie cat mai mare. In niciun caz, de telefon. De asemenea, nu excludeti folosirea ochelarilor cu filtru blue control. Nu au dioptrii si tin departe radiatia albastra a ecranului.

Abia dupa 20 de ani, cind globul ocular isi stabilizeaza dimensiunile, puteti scapa de ochelari. Doua tehnici fac posibil acest lucru.

Ozana Moraru, medic specialist oftalomolog: “Principiul operatiei cu laser e de a slefui cornea, e sticla din fata ochiului situata anterior. O slefuim pe axe in functie de masuratori. Aducem dioptiria unde ne dorim, cit mai aproape de zero.”

Daca insa corneea este deja prea subtire, intra in calcul implantarea de lentila refractiva.

Ozana Moraru, medic specialist oftalomolog: “Asa cum unii pacienti isi pun lentile de contact pe suprafata ochiului, la fel exista o lentiluta ce se introduce in ochi, pe suprafata irisului. Si aici avem o conditie: sa fie spatiu suficient acolo unde il asezam intre iris- partea colorata- si cornee, sticla ochiului sa fie de 1-2 mm, sa stea lentila in bune conditii toat viata.”

Aceasta operatie poate rezolva dioptrii immense, -25 pana la -27.