Computer tomograf sau RMN? Care sunt cele mai indicate analize pentru depistarea la timp a cancerului
Un diagnostic de cancer este intotdeauna o drama pentru pacient. In acest moment insa, boala trebuie invinsa cu toate informatiile stranse de la pacienti din intreaga lume, care sufera de aceeasi afectiune.
Pentru medici, inseamna evaluarea in detaliu a tumorii. Se face intr-o echipa larga, iar deciziile au la baza statistici internationale.
Tratamentul individualizat este abordarea premium in cazul pacientilor diagnosticati cu tumori maligne. Pentru fiecare caz, o comisie medicala multi-disciplinara evalueaza optiunile. Decizia o ia, asadar, o echipa de specialisti.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Ecografia abdominala si ecografia de san - iata doua investigatii care se fac anual, de la cele mai fragede varste. Statistic, acestea sunt doua localizari in care se pot descoperi frecvent tumori. Daca medicul radiolog observa o formatiune suspecta, urmatorul pas este computerul tomograf sau, dupa caz, RMN-ul. Ambele invertigatii se fac cu substanta de contrast.
Dr. Adriana Rambu, medic primar medicina nucleara: “Diferenta o face comportamentul acestor formatiuni la incarcarea cu substanta de contrast, de aceea li se recomanda sa faca aceste invertigatii, care orinteaza catre caracterul benign sau malign al acelei formatiuni.”
Frecvent, pacientii intreaba: “Ce e mai bun?”, “CT-ul sau RMN-ul?”. Raspunsul depinde de localizarea formatiunii descoperite. Spre exemplu, o suspiciune de tumora ovariana necesita RMN. O tumora de glanda supra-renala implica verificarea concomintenta a plamanilor. Aceasta deoarece tumorile din plaman produc frecvent metastaze in apropierea rinichilor.
Dr. Adriana Rambu, medic primar medicina nucleara: “Atunci, ca pacientul sa nu faca si RMN si CT, ceea ce inseamna un diagnostic tardiv, i se recomanda tomografia de torace care se sa continue cu un computer tomograf de abdomen si pelvis.”
Cancerul are 4 stadii. Stadiul bolii se afla dupa o investigatie a intregului organism, de obicei prin PET CT. Dupa invertigatiile imagistice, diagnosticul de certitudine se da de catre anatomo-patolog.
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: “Anatomo-patologul spune care forma histologica a cancerului este. Dupa ce se face anatomia patologica se face inumohisto-chimia, eventual se fac determinari genetice mai nou, deci fiecare pacient cu boala lui este indrumat acolo unde tratamentul (vorbim de stastistici) ii va face bine.”
In acest moment, se strange echipa formata din oncolog, din chirurg, din radiololog si din anatomo-patolog. Ca intentie, chirurgia se afla pe primul loc, dar tratamentul se face conform stadiului bolii. Stadiile incipente pot fi operate de la inceput. Dar, frecvent, echipa medicala incepe tratamentul cu medicamente sau cu radioterapie. Apoi propune excizia chirurgicala a tumorii. Dupa operatie, se continua tratamentele la recomandarea aceleiasi echipe.
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: “De fapt asa e scopul interventiilor, oricare ar fi ele: sa prelungeasca viata. Raspunderea unei tratament corect se face in grup, nu mai e parerea unui singur om si lucrurile sunt atat de bine definite, maruntite.”
Ultima clasificare internationala, asa numitaTNM, adica tumora – nodul – metastaza, dateaza din 2010. S-a facut dupa evaluarea a peste 80.000 de pacienti oncologici din Statele Unite si din Europa. Pe baza datelor provenite de la pacienti s-au facut statistici. Acestea ofera informatii valoroase de care trebuie sa beneficiati in cazul oricarui diagnostic de cancer.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, RMN, depistare, tumora, ct, analize,
Dată publicare:
21-08-2014 08:28