Importanta micului dejun si cele mai sanatoase alimente ale primei mese din zi
Conform unor rapoarte recente, a sari peste micul dejun este o mare greseala, care poate duce la obezitate, diabet si chiar raceala.
Cercetatorii americani au demonstrat ca persoanele care elimina prima masa a zilei din alimentatie sunt cu 27% mai predispusi la infarcturi si boli grave de inima.
Asadar, cat de important este pana la urma micul dejun si ce alimente ar trebui sa consumam?
Unora dintre noi le este imposbil sa manance imediat dupa ce se trezesc si asta pentru ca fiecare persoana are propriul ceas biologic, mostenit ereditar, acesta fiind mai lent fata de alte persoane.
Eliberarea de hormoni si o serie de procese pe care corpul le activeaza pentru a ne pregati pentru ziua care abia a inceput, conduc la senzatia de foame.
Ideea de mic dejun va fi foarte dicila, aproape imposibila, daca esti genul de persoana care obisnuieste sa stea noapte tarziu. Cu toate astea, pentru o viata sanatoasa, o gustare la serviciu, in intervalul orar 9-10, e mai mult decat binevenita. De asemenea, orele de culcare neregulate pot provoca un somn nelinistit, iar senzatia de oboseala intervine atunci cand ne trezim.
Micul dejun te scapa de obezitate, spun cercatatorii, si asta pentru ca este cea mai importanta masa a zieli. Cine sare peste micul dejun, la mijlocul diminetii va simti nevoia de o gustare, in acest caz masa de pranz va fi afectata, iar in spre dupa-amiaza senzatia de foame va reveni. Asdar, in loc sa avem doar trei mese pe zi, vom avea un numar mai mare, ceea ce reprezinta un risc de a lua in greutate. Sarind peste cea mai importanta masa a zilei, vom influenta aparitia alergiilor alimentare si a durerilor stomacale pe tot parcursul zilei.
Un studiu efectuat pe 21 de barbati si femei, a demonstrat faptul ca cei care renunta la micul dejun, la masa de pranz vor manca cu pana la 20% mai mult, de asemenea favorizand consumul de pizaa si cicolata. Si perioada de post este in defavoarea unei vieti sanatoase, deoarece dupa incheierea acesteia consumul de alimente bogate in zahar si grasimi a inregistrat un consum ridicat.
Un alt studiu efectuat pe un grup de adolescente care obisnuiau sa elimine micul dejun din alimentatie a dovedit faptul ca dupa reluarea acestuia, tinerele au inregistrat scadere in greutate, nivel scazut de hormoni care favorizeaza senzatia de foame si un numar mare de calorii arse pe tot parcursul zilei.
Totusi, sa nu exageram.
Un studiu jurnalistic efectuat in 2011 asupra nutritiei, a demonstrat faptul ca majoritatea dintre noi consuma la micul dejun echivalentul mesei de pranz sau chiar a cinei.
In acest caz pentru a elimina riscul punerii in greutate, expertii recomanda un consum minim de aproximativ 300 de calorii. Asta inseamna ca un bol de terci cu miere sau un ou fiert cu o felie de paine prajita integrala ar fi indeajuns.
Pe de alta parte, cel mai grav mod de a-ti incepe ziua este ca la micul dejun sa consumi cereale cu zahar, produse de patiserie sau paine alba. Acestea vor determina o crestere a nivelului de zahar in sange.
Ce se intampla in cazul in care suntem la dieta
In ideea de a nu renunta la micul dejun, dar si de a pastra dieta, trebuie sa consumam alimente cat mai putin bogate in calorii, de asemenea o rutina in randul alimentelor este ceea ce avem nevoie.
Dr Michael Mosley, autorul cartii "Dieta rapida", afirma ca a renunta la micul dejun nu e un lucru grav, dar acest lucru trebuie efectuat doar in cazul in care organismul nostru este indeajuns de puternic incat sa reziste unui astfel de stres alimentar.
Sunt foarte multe diete care incurajeaza eliminarea micului dejun din alimentatia zilnica, iar rezultatele atesta faptul ca in 12 saptamani unele persoane au slabit pana la aproximativ 9 kg.
Sursa: Daily Mail
Etichete: mancare, masa, alimentatie, micul dejun,
Dată publicare:
05-11-2013 11:54