Imbatranirea vaselor de sange incepe din copilarie. In timp, se poate ajunge la afectiunea care omoara cei mai multi oameni
Vasele de sange incep sa isi piarda elasticitatea inca din prima parte a vietii. Fenomenul va avea urmari vizibile abia cand apare hiper-tensiunea. Protectia insa trebuie sa inceapa chiar din tinerete.
Vasele de sange imbatranesc din copilarie. Tot atunci se pun bazele atero-sclerozei, boala care omoara cei mai multi oameni. Si daca degradarea vasculara e atat de timpurie, de ce ni se spune sa respectam regulile asa-zisei vieti sanatoase?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Academician Dr. Maya Simionescu, cercetator: “Imbatranirea e fireasca, normala si a vaselor de sange impreuna cu tot restul organismelor, este un proces absolut normal, nu e obligatoriu sa duca la boala.”
Din timpul copilariei incepe procesul de imbatranire a vaselor de sange. Ingrosarea poate merge pana la blocarea lor. Atero-scleroza este afectiunea care ucide cei mai multi oameni, la nivel mondial.
Iar daca procesul incepe de la varste fragede, de ce trebuie sa tinem cont de asa-zisele reguli de viata sanatoasa?
Academician Dr. Maya Simionescu, cercetator: “Ea poate sa aiba un ritm normal, adica sa nu ajungi la niciun fel de accident vascular sau cerebral sau infarct , nu este obligatoriu sa faci nimic din toate astea, decat daca o accelerezi tu prin modul tau de viata.”
Atero-scleroza inseamna ca picaturi de grasime din singe - le numim LDL colesterol - intra in peretele vasului. Acesta cere ajutorul sistemului imunitar, care trimite un intreg batalion de aparare. Dar, daca in sange continua sa exista grasime in cantitata mare, celulele-soldat se vor umple ele insele cu grasime.
Apare inflamatia, care ingusteaza si mai mult vasul, iar in final toate aceste procese determina o explozie nucleara, dincolo de astuparea fizica a vasului. Asa apare accidentul vascular cerebral.
Poate fi prevenit din prima parte a vietii. Analizele de sange trebuie sa devina o obisnuinta, inca din copilarie. Se fac o data la sase luni.
Academician Dr. Maya Simionescu, cercetator: “Biomarkerii astia, dintre care multi se pot detecta in sange, de aceea se fac analize, sunt prevestitori de boala. Cu cat reusesti sa tratezi mai repede o boala cu atat sansele de a o invinge sunt mai mari.”
Colesterolul usor marit in sange inseamna o faza intai a atero-sclerozei, boala care are 6 etape. Aceasta faza premergatoare poate fi stopata prin dieta si miscare.
Glicemia usor marita arata acelasi proces in vasul de sange, premergator bolii. Glicemia poate fi normalizata tot prin dieta, tot prin miscare intensa.
Cat priveste factorii externi, cea mai coroziva pentru vasul de singe, atacat oricum din interior, este tigara.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: “Fumatul afecteaza peretele vascular si creste riscul de hemoragii cerebrale, find o intoxicatie cronica. Accidentele vasculare cerebrale hemoragice si ischemice sunt mai frecvente la fumatori decat la nefumatori.”
Sursa: Pro TV
Etichete: sport, fumat, grasime, artere, ateroscleroza, csid,
Dată publicare:
08-07-2016 13:51