Mai e putin si vine primavara, iar pentru pentru cei cu pielea sensibila se apropie perioada care le da serios de furca. Pielea isi pierde proprietatile de aparare si toti agentii din mediu ajung la terminatiile nervoase.

Rezulta mancarime, durere, inflamatie. Pana si igiena zilnica poate sa agraveze simptomele. Pana la 40% dintre oameni au pielea sensibila sau atopica. Aceasta traduce, de fapt, un defect genetic, care se poate manifesta, de-a lungul vietii, doar prin uscaciune exagerata a tegumentelor. Dar poate avea drept expresie si alergii sau unele boli auto-imune.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Celulele pielii sunt asemenea unei tigle, la pielea atopicului exista niste spatii care permit alegenilor sa patrunda direct la fibra nevoasa."

Si nu doar alegenilor, ci si particulelor din aer cu poluanti. Si cosmeticele nepotrivite irita direct chiar terminatia nervoasa. Asa apar disconfortul si durerea. Multi dintre pacienti cred ca spalarea cu apa calmeaza.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Prin spalare indepartam apa, detasam si mai tare acea coeziune a celulelor pielii si ajutam sa patrunda factori din mediu."

Apa se evapora si acccentueaza uscaciunea.

Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog: "Pielea atopicului e speciala, cu particularitati care permit mai usor atasatrii agentilor infectiosi. Atopicul are la nivel cutanat un raspuns imun alterat."

Rezulta un disconfort greu de suportat. In acest anotimp, vantul si incalzirea centrala din locuinta pun pielea in suferinta. Iar orice viroza respiratorie, insotita de febra, accentueza starea.

Pe scurt, acest tip de piele are nevoie de propria reteta. Produsele care spala trebuie sa integreze ulei si ceramide, ca sa nu provoace daune adiacente.

Pielea sensibila poate fi ajutata si cu ajutorul cremelor care contin uree. Aceasta e un produs sintetizat de ficat, ca etapa finala a scindarii proteinelor din hrana. Ureea se elimina ulterior prin urina si e un marker al functionarii rinichilor.

Intr-un procent de 0,03%, acest produs al organismului uman este excretat prin piele. De aici a aparut ideea ca un compus de excretie poate sa ajute pielea sesibila, mai ales primvara si toamna. Iata explicatia:

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Ea e reposanbila de mentinerea apei in piele, iar apa impreuna cu lipidele formeaza integritatea invelisului cutanat."