Durerile de sani pot indica probleme neasteptate. Ce se intampla cand fenomenul apare la baieti
Durere la nivelul sinilor - constata majoritatea adolescentelor. Dar si baietii se pot confrunta cu schimbari la acest nivel.
In timpul adolescentei, fetele pot constata diverse formatiuni la nivelul sinului Frecvent, acestea sunt rezultat al schimbarilor endocrine. Se impune insa o evaluare ecografica. Pe de alta parte, cresterea in dimensiuni a sanilor este principalul motiv pentru care baietii aflati la virsta pubertatii ajung la medic. Masurile trebuie luate rapid, in caz contrar, modificarile anormale sunt ireversibile.
In timpul adolescentei, durerea in sin are cauze hormonale care nu semnifica insa boala.
Dr Ioan Stoian, medic primar ginecolog: „La nivelul sinilor exista niste receptori pentru hormonii ovarieni – estrogen si progesterone - car fac ca sinii sa aiba modificati in timpul ciclului menstrual, de aceea majoritatea fetelor au dureri in timpul menstruatiei. E doar o modificare de perceptie. Multe dintre aceste fete gindesc ca au durere au o problema este foarte grav si trebuie sa se trateze.”
Nici vorba. Daca diagnosticul primit suna mastoza fibro-chistica, de asemenea NU aveti nevoie de tratament. Vorbim insa despre o caracteristica a sinului si nu despre boala.
„Este cea mai mare greseala la o fata, mai ales inainte de 18 ani, sa dai un tratament hormonal pentru o mastoza chistica”, spune dr. Ioan Stoian. Durerea, dar si orice modificare cer insa o ecografie. E neinvaziva si netraumatica.
Si baietii pot sesiza asa numita gineco-mastie, adica cresterea in volum a sinilor. In acest caz, devine obligatorie vizita la medic, fara frica insa. In peste 90% din cazuri, vorbim despre un fenomen care nu pune probleme.
Dr. Anca Hoisescu, nedic specialist endocrinolog: „Cel mai sigur, ginecomastia e reversibila in decurs de 2 ani, totusi e o fereastra limitata in care se poate inverveni , apoi apar modicari de fibroza si nu mai este reversibila”.
Asadar, medicul endocrinolog ajuta adolescentul ca acest fenomen sa fie perfect reversibil. Daca nu va prezentati la medic in timp util, problema estetica va putea fi corectata doar chirurgical.
Dr. Anca Hoisescu: „Problema reala pe care o pune ginecomastia, extrem de rara din fericire, este prezenta unei tumori testiculare”.
In timpul adolescentei, e obligatoriu un examen endocrinologic o data pe an, in lipsa problemelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: adolescent, dureri, baieti, sani, csid, oana cuzino, hormoni,
Dată publicare:
13-03-2016 08:44