Greselile pe care parintii le fac atunci cand isi pedepsesc copiii. Sfaturile specialistilor pentru dezvoltarea celor mici
"Ai gresit! Te pedepsesc!" este o reactie intalnita la foarte multi parinti. Urmeaza, inevitabil, detalierea masurii punitive: "Treci la coltul de rusine! Iti iau tableta! Nu iesi din camera ta in seara asta!"
V-ati intrebat ce anume invata un copil dintr-o pedeapsa? Sa faca si mai multe rele! Explicam imediat jocul subtil dintre cele doua tabere, in astfel de situatii. Si vorbim despre greselile pe care le pot face, de data aceasta, cei mari in fata celor mici.
Doua tabere si un conflict. Majoritatea jocurilor virtuale urmeaza aceeasi schema. In viata reala, adultii nu le sunt adversari celor mici. In tachinarea subtila din relatiile parinte-copil ambele parti gresesc. Psihologii le recomanda insa doar celor MARI sa fie atenti la amploare.
"L-ai lovit pe fratele tau! Esti pedepsit. Du-te in camera ta! Stai la colt! Si gandeste-te la fapta ta urata!" Un copil izolat NU se va gandi niciodata la fapta sa, analizandu-si greseala. Ci va cauta o cale prin care sa scape fara cearta, data viitoare.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Copiii ajung sa negocieze. Ce se intampla daca il lovesc pe Cristi? Mama o sa ma puna sa stau la colt, merita, Cristi mi-a luat jucaria! El deja stie, anticipeaza: il lovesc pe Cristi, stau la colt 3 minute."
In timp, cei mici capata toleranta la pedeapsa. Si n-au nicio sansa sa constientizeze inca de timpuriu ca orice actiune are consecinte. In prezent, psihologii insista sa inlocuiti pedeapsa cu aceasta relatie simpla. Actiunea-consecinte. Acestea trebuie descrise in detaliu copiilor.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Daca alerg in timp ce tin un pahar cu apa in mana, consecinta negativa va fi ca acel pahar sa cada si sa se sparga, eventual sa ma ranesc."
''Ti-am spus de o mie de ori!'' ''Si nu m-ai ascultat!'' Situatia se intampla frecvent, daca aveti copii. Solutia este sa le intariti convingerea ca actiunile au urmari. De cate ori este nevoie. Si, foarte important, fara sa-i acuzati!
Adina Dumitrescu, psiholog: "Nu esti de vina ca ai cazut de pe scara, este nevoie sa fii mai atent. Punctam ce s-a intamplat rau si gasim alternative pozitive pentru a indrepta si copilul devine constient de faptele sale."
Nu gresiti in fata celor mici prin inconsecventa! Si nu ii pedepsiti pentru ceea ce oricum faceti si dumneavoastra.
Sincron Lorena Luchian, psiholog: "Degeaba tu ii spui copilului tau sa nu urle daca tu tipi la el sau il inveti ca nu trebuie sa minta, dar tu minti in anumite situatii, in fata partenerului spre exemplu si el isi da seama. Bineinteles ca isi da seama!"
Bineinteles ca isi da seama! Si asta nu il ajuta sa constientizeze actiunile lui. Ci doar ca trebuie sa se ascunda si sa faca in continuare prostii. Ca sa va atraga atentia!