Procedura prin care se poate evita extirparea sanului in cazul unui cancer. "Abia daca se vede o zgarietura"
Extemporaneo este o biopsie, facuta exact in timpul interventiei chirurgicale. Rezultatul ii ofera chirurgului toate informatiile legate de amploarea operatie iar tratamentul poate incepe imediat.
In Romania, cea mai frecventa patologie in rindul femeilor priveste sanul. De aceea, examenul imagistic mamar este obligatoriu anual, indiferent de virsta.
Prof. Dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologica: “Modificari benigne pot sa ascunda o modificare spre cancer, unele dintre cele benigne rar chiar pot evolua spre cancer , dar multe dintre ele pot masca. E ca si cum ai vedea ceva micut printr-un un geam curat si acel ceva micut e greu de remarcat daca geamul e spart sau murdar.”
Daca testarea indica normalitatea, e bine sa nu o ratati pe cea de anul urmator. In privinta cancerului de san nu exista preventie, ci doar depistare precoce. In stadiu incipient, afectiunea este perfect curabila.
Prof. Dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologica: “Nu mai e nevoie de extirpat sanul, se face asa numitul tratament conservator si dupa operatie abia daca se vede o zgarietura. Nu trebuie extirpati tot ganglionii ci doar ganglionii santinela, dar e nevoie de radioterapie ca un tratament important pentru a reduce riscul de aparitie al cancerului in acel san si de multe ori in aceste stadii iale bolii nu mai e nevoie de chimioterapie”.
Tratamentul chirurgical conservator poate fi facut datorita informatiilor, in timp real, despre celulele care compun formatiunea suspect maligna. Extemporaneo este o biopsie facuta chiar in timpul interventiei chirurgicale.
Dr. Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica: “Se scoate un sector de san pe care chirurgul il trimite in laborator . Daca vorbim de o tumora cu aspect suspect malign, chirurgul scoate un tesut mai mare, care sa inconjoare respectiva tumora”.
In timpul ce in sala de operatie are loc interventia, in laboratorul de anatomie patologica incepe o cursa contra-cronometru, care stabileste diagnosticul de certitudine.
Dr. Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica: “Din momentul intrarii pe usa a tumorii si pina la elaborare si tramsmiterea informatiilor care sala de operatie trebuie sa treaca 15-20 de minute. E un examen in timp real deci chirurgul asteapta verdictul tau”. Tot acest tur de viteza desfasurat in timpul interventiei chirurgicale poate oferi sansa chirurgiei conservatoare in cazul cancerului de sin.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, medic, operatie, sanatate, sani, csid, oana cuzino, biopsie,
Dată publicare:
17-08-2015 10:53