Rezultate entuziasmante dupa investitiile de milioane de euro de la Victor Babes. Celulele minune care pot regenera organe
Cercetarile telocitelor, acele celule salvatoare capabile sa repare tesuturi, vin cu noi descoperiri uimitoare. Dupa 4 ani de cand au fost depistate de catre romani, studiile arata acum ca telocitele pot regenera ficatul dar si valvele cardiace.
In prezent, oameni de stiinta din intreaga lume vor sa afle daca aceste celule pot repara toate cele 20 de organe in care se gasesc. Ultimul pas facut in studiul telocitelor arata ca acestea pot regenera ficatul uman. Studiile realizate in Shanghai, pe animale de laborator, dau acum o speranta bolnavilor cu afectiuni hepatice.
"Exista, se multiplica in cazul unor injurii, cresc numeric si actioneaza local", a declarat Catalin Manole, cercetator.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
"Daca se taie, chirurgical, de la un sobolan o parte din ficat, acesta se reface complet, pe parcursul a cateva saptamani" a spus profesorul Laurentiu Popescu.
Solutii apar si pentru cardiaci, in cazul carora se indica o interventie chirurgicala de inlocuire a valvelor inimii. Si in acestea au fost gasite telocite, iar cercetarii spera sa le poata cultiva si mai apoi sa le implanteze in organul bolnav.
"Le putem folosi pentru a repara mai bine valvele. In momentul de fata se folosesc valvele de origine animala sau vale artificiale", a spus Mihaela Gherghiceanu, seful laboratorului de microscopie.
De 4 ani, de la descoperirea telocitelor, studiile clinice se fac pe animale de laborator. In Capitala, la Institutul Victor Babes, pe cobai se testeaza refacerea muschiului cardiac dupa un infarct. Dupa 2 ani, rezultatele sunt incurajatoare: telocitele, impreuna cu celulele stem, favorizeaza aparitia de noi vase de sange si ajuta la refacerea inimii dupa infract.
Telocitele sunt niste formatiuni cu un corp mic, dar cu prelungiri asemanatoare neuronilor. Telocitele se regasesc in peste 20 de organe ale omului. Telocitele nu sunt nemuritoare iar aceste celule pot disparea din organism in cazul unor boli de piele, precum psoriazisul dar si in urma unei suferinte pulmonare si hepatice. De asemenea, numarul telocitelor in inima scade odata cu varsta, de patru sau cinci ori la adultul in varsta fata de copil.
"Ceea ce s-a realizat in laborator, in medicina regenerativa, se va transpune in medicina aplicata", a declarat Ionel Sinescu, rectorul Universitati de Medicina si Farmacie din Bucuresti.
Dupa ce China, Italia, Belgia, Polonia, Spania si SUA au finantat cercetarile, incepute acum 4 ani de Institutul Victor Babes din Bucuresti, iata ca, in sfirsit, contribuie si statul roman cu 10 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, inima, ficat, cercetare, telocite,
Dată publicare:
13-05-2014 19:08