Rezultate entuziasmante dupa investitiile de milioane de euro de la Victor Babes. Celulele minune care pot regenera organe

13-05-2014 19:08

Cercetarile telocitelor, acele celule salvatoare capabile sa repare tesuturi, vin cu noi descoperiri uimitoare. Dupa 4 ani de cand au fost depistate de catre romani, studiile arata acum ca telocitele pot regenera ficatul dar si valvele cardiace.

In prezent, oameni de stiinta din intreaga lume vor sa afle daca aceste celule pot repara toate cele 20 de organe in care se gasesc. Ultimul pas facut in studiul telocitelor arata ca acestea pot regenera ficatul uman. Studiile realizate in Shanghai, pe animale de laborator, dau acum o speranta bolnavilor cu afectiuni hepatice.

"Exista, se multiplica in cazul unor injurii, cresc numeric si actioneaza local", a declarat Catalin Manole, cercetator.

"Daca se taie, chirurgical, de la un sobolan o parte din ficat, acesta se reface complet, pe parcursul a cateva saptamani" a spus profesorul Laurentiu Popescu.

Telocite

Solutii apar si pentru cardiaci, in cazul carora se indica o interventie chirurgicala de inlocuire a valvelor inimii. Si in acestea au fost gasite telocite, iar cercetarii spera sa le poata cultiva si mai apoi sa le implanteze in organul bolnav.

"Le putem folosi pentru a repara mai bine valvele. In momentul de fata se folosesc valvele de origine animala sau vale artificiale", a spus Mihaela Gherghiceanu, seful laboratorului de microscopie.

De 4 ani, de la descoperirea telocitelor, studiile clinice se fac pe animale de laborator. In Capitala, la Institutul Victor Babes, pe cobai se testeaza refacerea muschiului cardiac dupa un infarct. Dupa 2 ani, rezultatele sunt incurajatoare: telocitele, impreuna cu celulele stem, favorizeaza aparitia de noi vase de sange si ajuta la refacerea inimii dupa infract.

Telocite

Telocitele sunt niste formatiuni cu un corp mic, dar cu prelungiri asemanatoare neuronilor. Telocitele se regasesc in peste 20 de organe ale omului. Telocitele nu sunt nemuritoare iar aceste celule pot disparea din organism in cazul unor boli de piele, precum psoriazisul dar si in urma unei suferinte pulmonare si hepatice. De asemenea, numarul telocitelor in inima scade odata cu varsta, de patru sau cinci ori la adultul in varsta fata de copil.

Boli care influenteaza disparitia telocitelor

"Ceea ce s-a realizat in laborator, in medicina regenerativa, se va transpune in medicina aplicata", a declarat Ionel Sinescu, rectorul Universitati de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

Harta cercetarii telocitelor

Dupa ce China, Italia, Belgia, Polonia, Spania si SUA au finantat cercetarile, incepute acum 4 ani de Institutul Victor Babes din Bucuresti, iata ca, in sfirsit, contribuie si statul roman cu 10 milioane de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO