20 de copii cu paralizie cerebrala ar putea primi o noua sansa in viata printr-un tratament folosit in premiera in Romania
In premiera la noi in tara, 20 de copii care sufera de paralizie cerebrala vor fi tratati experimental cu celule stem, recoltate la nastere.
Experimentul efectuat pentru prima data la noi vine la 10 ani de la prima testare a celulelor stem in domeniul terapiei regenerative, la nivel mondial. Cel mai mic pacient are un an, iar cel mai mare doar 6.
Transfuzia cu celule stem a fost deja administrata la doi copii. Alti 4 sunt programati sa urmeze aceeasi terapie la Institutul Fundeni din Bucuresti. Pe durata celor 3 ani, cat va dura studiul clinic, vor participa in total 20 copii diagnosticati imediat dupa nastere cu paralizie cerebrala spastica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Studiul clinic presupune transfuzarea grefei de celule stem, prelevate la nastere din cordonul ombilical. Grefa stocata trebuie sa contina peste 10 milioane de celule pentru a putea fi administrata ca o transfuzie.
Parintii care si-au dat acordul pentru testarea acestor celule pe copii lor isi pun mari sperante in experiment .
"Pe mine m-ar face fericita daca ar incepe sa vorbeasca, sa poata sa imi spuna atunci cand plange ce o doare sau atunci cand rade, ce o bucura" , spune o mama.
In schimb, doctorii sunt rezervati, mai ales ca aceste terapii regenerative sunt abia la inceput.
Din 3 in 3 luni, medicii vor face evaluari complexe inclusiv RMN care sa arate daca exista vreo modificare cerebrala.
Anul trecut, un baietel de 3 ani de la noi cu aceeasi suferinta cerebrala, a fost tratat experimental, intr-o clinica din Statele Unite. Doctorii spun ca a inregistrat usoare progrese motorii.