Grasimea bruna e grasime BUNA. Modul in care ne ajuta de fapt sa slabim
Suntem atat de deranjati de grasime, incit subiectul diete... pare inepuizabil. Astazi insa nu vorbim despre o noua cura, ci despre o descoperire remarcabila - grasimea bruna.
Reprezinta 5% din greutatea unui bebelus nou-venit pe lume - de aici si pufosenia lor. Rolul ei este esential - produce caldura. In cazul adultilor, grasimea bruna este situata in jurul gâtului si devine activa la temperaturi mici. Atentie: tesutul este de o cu totul alta structura decat grasimea galbena. Trebuie mentinut, pe tot parcursul vietii, prin expunere in mediul natural. Iata inca un argument pentru o plimbare seara in parc in defavoarea unei sali supraincalzite.
Academician doctor Octavian Popescu, biolog: “Noi avem cel putin 2 tipuri de grasime - grasime bruna si grasime galbena. Grasimea bruna e prezenta in cantitati mari in tinerete. E foarte buna grasimea bruna, nu putem trai fara ea. Este o structura esentiala pentru viata”.
Grasimea galbena este situata sub piele si intre organe. Inestetica si producatoare de hormoni defavorabili organismului se aduna in celule. Iar acestea arata ca un stup. Nu ne dorim asa ceva. Speranta de viata scade.
Grasimea bruna, in schimb, rerprezinta cinci la suta din greutatea unui bebelus. Este termogena - adica produce caldura. Multa vreme s-a crezut ca, spre varsta de un an, grasimea bruna se reduce cantitativ. Studii facute in tarile nordice, unde se lucreaza mult in frig, au dovedit ca ramane si la varsta adulta. Se activeaza la temperaturi scazute si lupta impotriva grasimii daunatoare, cea galbena.
Grasime brunaa provine din aceleasi celule precursoare ca celulele musculare. Si intervine in controlul greutatii corporale. Cu o singura conditie. Sa va expuneti in mediul natural cit mai mult. Si sa nu va temeti de frig.
Ce inseamna asta? Ca arderile se cresc mergand cat mai mult timp pe jos, nu doar o zi la sala. In felul acesta, conservati masa bruna si nu pierdeti in exces apa. Pentru ca efortul concentrat, 50 de minute la sala, nu face decit sa va epuizeze rezervele hidrice.
Doctor Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: “In masura in care efortul e facut dintr-odata, organismul reactioneaza producand tranpiratie mai mult, nu vom putea reface deficitul de apa pentru ca ca in aceeasi masura creste valul de transpiratie pe masura ce avem aport de lichide”.
Cu alte cuvinte, in loc sa faceti gimnastica in sali incalzite, mai eficienta ar fi o plimbare in aer liber. Ideal, dimineata si seara si imbracati lejer. Sa simtiti un pic de racoare. Este singura cale in care activati acest tesut despre care se crede ca e noul aliat al omului modern in lupta cu tendinta de obezitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, sport, slabire, grasime, copilarie, activitate fizica,
Dată publicare:
08-04-2016 14:55