Fumatul provoaca cicatrici la nivelul plamanilor. Incercarea organelor de a se reface duce la aparitia cancerului
Noxele si fumul de tigara determina cicatrici in interiorul plamanilor. Cele doua organe vitale incearca sa se vindece, deci sa se reinnoiasca.
Din pacate, aceasta incercare fortata poate fi punctul de plecare al celei mai frecvente forme de cancer.
"Fumul de tigara, prin guduronele pe care le contine, prin multitudinea de subsnte pe care le contine, sunt extrem de fragilizante, mai ales pentru mucoasa pulmonara a copilului si favorizeaza patrunderea alergenului la nivelul curentului sanguin si aparitia alergiilor respiratorii", a spus dr. Brindusa Petrutescu, medic specialist alergolog.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Fumatul pasiv creste cu 100% riscul aparitiei alergiilor respiratorii in timpul copilariei. Fumul inhalat de cel mic, precum si camera in care s-a fumat sunt mai toxice decat tigara care v-a scurtat sapte minute din viata. Cei mici respira mai repede decat adultii, deci vor inhala mai mult. In cazul sugarilor, tigarile parintilor reprezinta principala cauza de deces subit.
Statistici facute in ultima vreme in cateva state din Vest mai semnaleaza un fapt grav. La 14-15 ani, in aceste tari, 50% dintre copii incearca sa fumeze. Sa le interziceti... este inutil. Sa ii informati corect poate fi un ajutor real.
"Ganditi-va ca in fumul de tigara exista inclusiv plutoniu. Plutoniul este o substanta radioactiva, cu timp de injumatatire de peste 40 de ani. Odata ce te-ai lasat de fumat, poti sa fii convins ca in plamanii tai continua sa existe plutoniu. Ori toata lumea stie ca substantele radioactive determina transformarea celulelor normale in cele maligne, adica aparitia cancerului", a spus dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Pe langa plutoniu, mai exista alte 3.700 de substante de arsura, care trebuie eliminate de catre aparatul repirator. Mucoasa respiratorie are in interiorul ei multi cili. La microscop, arata ca o periuta care impinge in afara poluantii.
Poluantii pe care ii inspirati fac ca mucoasa respiratorie sa se recupereze prin cicatrici. Dar viteza de cicatrizare este fortata de fumul de tigara. Am descris mecanismul care poate duce la aparitia cancerului pulmonar. Iar cu cat mucoasa pulmonara este mai tanara - vorbim despre copii, doar - cu atat riscul de a dezvolta cancer este mai mare.
"Odata ce te-ai apucat de fumat, chiar trebuie sa iti asumi ca la un moment dat te vei imbolnavi din cauza fumatului, asta e o certitudine. Vedem din ce in ce mai des cazuri de cancer pulmonar la femei din ce in ce mai tinere, adica 40-42 de ani", dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Odata ce va lasati de fumat, nu mai aveti nicotina in sange. Aceasta inseamna ca inima nu va mai bate foarte repede. Datele stiintifice arata ca atat muschiul cardiac, cat si vasele de sange isi revin la un an dupa ultima tigara. Plamanul, in schimb, nu isi revine niciodata.
"Vestea proasta este ca nicodata un fost fumator nu va avea aceleasi riscuri de boala ca un nefumator", dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Aceaste informatiii trebuie comunicate copiilor de 9-10 ani. Este varsta la care le pot gandi si lua decizii. In adolescenta este deja prea tarziu.
Sursa: Pro TV
Etichete: nicotină, fumat, csid, ce se intampla doctore, cancer pulmonar,
Dată publicare:
28-01-2015 15:58