Cerealele interzic absorbtia calciului din lactate. Cum arata un mic dejun preparat corect
Ati consumat in aceasta dimineata lapte cu cereale? Probabil credeti ca v-ati luat doza zilnica de calciu. Nici vorba! Cerealele interzic absorbtia calciului din lactate.
Fara produse superprocesate in copilarie. Asa suna sfatul nutritionistilor. Unul dintre motive ar fi ca acestea scot calciul din oase.
Este important pentru toate procesele metabolice, la orice varsta. Vorbim despre calciu, care poate fi dozat prin doua analize de sange - calciu total si calciu ionic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Important pentru toate procesele fiziologice este calciul ionic, care trebuie sa aiba o valoare intre 3,5 si 4,5", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Valorile mai mari sau mai mici tradeaza boli. Doza zilnica poate fi luata printr-o dieta gandita. Cei mai multi stiu ca produsele lactate furnizeaza doze perfect absorbabile de calciu. Atentie la detalii: "Consuma in general lactatele simple, fara cereale, deoarece fitatii din cereale impiedica absorbtia calciului", a explicat medicul endocrinolog.
Asadar, pentru doza optima de calciu, endocrinologii va recomanda o cana de lapte, dar fara cereale sau musli, o felie de branza fara salata de legume verzi si fara paine. Alte alimente cu doze perfecte de calciu sunt sardinele din conserva. Se consuma cu tot cu oase. La polul opus, dieta care contine multe alimente inalt procesate impiedica absorbtia.
"E vorba de fosfati, de sulfati, de produse cu nitrati, nitrati care blocheaza receptorii de calciu si chiar daca acesta e insotit de vitamina D, care e un bun transportor, nu va reusi sa treaca de intestin si se va elimina", a spus dr, Cristina Balanescu, medic primar pediatru.
Cand luati produse alimentare, cautati pe eticheta cuvintele: nitrati, acid orto-fosforic, fosfati, poli-fosfati. Mai mult, tineti cont ca si cofeina are acelasi efect. De aceea, zilnic este recomandata o cantitate de 200 de miligrame, ceea ce inseamna 2-3 cafele. Cofeina in cantitate mare se afla si in bauturile energizante. Tinerii isi formeaza masa osoasa maxima in jurul varstei de 28 de ani. De aceea, in prima parte a vietii, aceste reguli sunt esentiale.
Cel mai mare necesar de calciu il au adolescentii, femeile gravide si cele care alapteaza.
Sursa: Pro TV
Etichete: calciu, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
22-07-2014 08:55