”Fake news” despre fumători și noul coronavirus. Ce pățesc, de fapt, cei care fumează
O informație care circulă în aceste zile pe rețelele de socializare este demontată de medici. Nicotina din țigări nu ajută fumătorii în eventualitatea infecției COVID-19.
Din contra, crește riscul unei pneumonii virale, spune Organizația Mondială a Sănătății.
Medicii spun că acum e, de fapt, momentul ideal să va lăsăți de fumat.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Fumătorul are un risc mai mare de a suferi de această infecție urîcioasă. Circulă pe interne tot felul de postări în care se spune că nu ar fi o perioada propice renunțării la fumat pentru că oameni sunt stresați, supărați, plictisiți. În realitate, aceasta este o perioada extraodinar de bună pentru oameni să se lase de fumat, mai ales dacă au copii. Dacă ești izolat nu ai ai pretext să ieși în pauză la o țigară, că vrei să scapi de șeful care țipă la tine."
Pe de altă parte, o astfel de decizie înseamnă sevraj de nicotină. Și chiar medicii va sugerează să va administrați medicamente cu nicotină, dar într-o formă modificată: gumă cu nicotină, pasturi ori spray sublingual cu nicotină. Condiția e să le folosiți corect:
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "De exemplu, gumă de mestecat este mestecată pe principiul dacă e gumă trebuie să o mesteci, nu, ea trebuie ținută între gingie și obraz! Sau plasturii. Sunt mulți fumători care și-i pun și așteaptă să se întâmple ceva. Fumează o țigară și consecința e că fac un supradozaj de nicotină."
Apar palpitații, dureri de cap, crește tensiunea. Înainte de a folosi medicamente cu nicotină, sunați la linia gratuită 0800 878 673. Cu aceste medicamente, va ajutați inclusiv copii să nu suporte fumatul pasiv în izolare.
Dr. Brândușa Petrutescu, medic primar imunolog: "Acum stăm mai mult în casă, ne expunem. Dacă sunt membrii ai familei fumători trbuie să insistăm să fumeze afară."
Tuburile respiratorii sunt tapetate cu perișori numiți cili. Aceștia împing impuritățile, dar și mucusul spre exterior. În prezența fumatului, cilii nu se mai mișcă și mucusul se adună în plămâni. Situția favorizează pneumonia virală ori bacteriană.
Macrofage se numesc părțile circulate ale sistemului imunitar, care lupta prin NUMĂR în primul rînd. La un fumător, își măresc numărul de pînă la 10 ori, dar devin INEFICIENTE. Nu va mai apară de virusuri sau bacterii.
Un fum de țigară determina în plămân așa numită inflamație eozinofila. Mușchii respiratori se adaptează și se îngroașă. Fenomenul e cel mai periculos în copilărie, în cazul fumatului pasiv.
Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru: "Apare fenomenul de remodelare bronșică, adică căile aeriene încearcă să izoleze acest război și se modifică din punct de vedere structural. Acest fenomen de remodelare bronșică apare din prima copilărie, degeaba vrea un copil de 20 de ani să se lase, când părinții lui l-au expus toată copilăria."
Aceasta e o condiție care se leagă de toate bolile grave de plămâni.