Experiment in Spania. Ce sanse au insectele sa devina hrana viitorului
Ar putea sa fie insectele hrana viitorului? Aceasta a fost intrebarea la care au fost invitati sa raspunda mai multi elevi si studenti spanioli.
Ei au fost invitati sa guste ... "delicatese" preparate din insecte si sa descopere beneficiile unei asemenea diete, hranitoare si bogata in proteine.
Elevii au fost invitati sa guste greieri, lacuste si chiar viermi - bine rumeniti in ulei de masline si condimentati.
"Student: Au gust de ....seminte de floarea soarelui.
Reporter: Si textura?
Student: E ok, destul de moale."
"Au gust de prajeala... Nu stiu ce sa zic, nu pare ceva deosebit. Dar nu e rau..."
Unii si-au descoperit felul preferat.
"E bun, are gust de pui. Dar greierii sunt mai buni."
La desert, au urmat insectele ... trase in ciocolata, alba sau neagra, dupa preferinte. Aici, mai putin entuziasm...
"Nu am incercat. Pur si simplu nu am putut, mi se pare dezgustator."
Pentru multe popoare din Asia, insectele sunt ceva obisnuit in alimentatie. Ar trebui sa ne obisnuim si noi, occidentalii, cu asa ceva si mai ales sa ne invingem prejudecatile - indeamna specialistii.
"Intr-o lume in care alimentele sunt din ce in ce mai putine, este absolut necesar sa diversificam sursele de hrana", crede Fernando Garcia, profesor la Universitatea Almeria.
Cele mai "populare" si hranitoare insecte care ajung in farfurii, pe post de preparate culinare, sunt gandacii, albinele, greierii si moliile.
In forma uscata, insectele contin de doua ori mai multe proteine decat carnea cruda si au aceeasi valoare nutritiva ca a preparatelor obisnuite la gratar.