Exerciţiile care îi ajută pe cei mici să respire corect


Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Vineri 25 August 2017 10:44
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

În creierul arhaic avem imprimate genetic mişcările corecte, nu ne referim doar la mişcările membrelor, ci şi la vitalele mişcări respiratorii.

La copiii care respiră abodominal, adică incorect, pot şi determinaţi să aibă mişcări normale, toracice, doar presând puncte din corp. Aceste puncte stimulate declanşează informaţiile setate în gene.

Prematurii, dar şi mulţi dintre copiii ce stau departe de activitatea fizică intensă, pot dezvoltă musculatura fără tonus.

Terapia voi-ta se practică de câteva decenii în Occident. Se bazează pe mişcările reflexe, apărute atunci când se aplică presiune pe anumite puncte situate pe piele.

Aerul intră prin nas, trece apoi prin faringe, laringe, trahee şi bronhii. Acesta organe doar conduc aerul în plămâni, îl încălzesc şi îl purifică. La nivelul plămânilor are loc respiraţia pulmonară, adică schimbul de gaze între organism şi mediu.

În timpul respiraţiei nu aerul determina mişcările cutiei toracice. Diafragmă, o fîşie fină de muşchi care separă toracele de cavitate abdominală, se contracta şi şi se mişcă în jos, mărind spaţiul din cutia toracică. În acelaşi timp intră în acţiune muşchii intercostali. Aşadar mişcarea o fac muşchii şi nu aerul.

Bebeluşii născuţi prematur, dar şi cei cu o greutate mai mică de 2500 de grame la naştere , dar şi copii cu muşchi mai puţin puternici, au o respiraţie abdominală şi nu una toracică. Trebuie corectată.

Respiraţia abdominală implică eforturi uriaşe pentru copil. Cei mai mulţi nu reuşesc să doarmă bine şi nici să se alimenteze normal.

Muşchii toracici, implicaţi în respiraţie, pot fi corect puşi în acţiune prin terapia voi-ta, numită aşa după medicul Vaclav Voi-ta. Doar prin presiuni corect aplicate pe corpul copilului.

Modele corecte de mişcare sunt impimate gentic în creier. Trebuie doar activate la copiii care nu reuşesc să şi le activeze în mod natural. Prin mişcările corecte ale muschior, respiraţia se transformă dintr-un abdominală, anormală, într-una toracică ideală.

Efortul în timpul acesteia este unul normal, vital pentru o dezvoltare corectă ulterioară.

Anunțul făcut de Casa Regală despre starea de sănătate a Regelui Mihai
Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă