"Este un nou tip de chirurgie". Procedura le da o sansa femeilor care nu puteau sa aiba copii
Noua femei din Suedia au primit, cu succes, utere donate de rude si vor incerca, in curand, sa ramana insarcinate, a declarat un doctor responsabil pentru proiectul care incearca sa le dea femeilor fara uter sansa de a avea copii.
Femeile s-au nascut fara uter sau acestea le-a fost indepartat din cauza unor cazuri de cancer cervical. Majoritatea femeilor, neidentificate, au aproximativ 30 de ani.
Anterior, au mai existat doua incercari de transplant de uter, in Turcia si in Arabia Saudita, dar experimentele nu au dus la nasterea unor copii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este un nou tip de chirurgie, Nu am avut un manual pe care sa il urmam", a declarat dr. Mats Brannstrom, de la Universitatea din Gothenburg, coordonatorul initiativei.
Brannstrom a declarat ca cele 9 paciente sunt bine, iar unele dintre ele au avut menstruatie la 6 saptamani dupa transplant, semn ca uterele sunt sanatoase si functioneza normal.
Cateva femei au suferit complicatii minore, dar toate au parasit spitalul la cateva zile dupa operatie.
In timpul operatiei, doctorii nu au conectat trompele uterine ale femeilor, asa ca acestea nu pot ramane insarcinate pe cale naturala, dar produc propriile ovule, care vor fi fertilizate in-vitro si apoi vor fi transferate in noile utere, unde se vor dezvolta normal.
Dupa transplant, femeile vor lua medicamente imunosupresoare, pentru ca organismul sa nu le respinga noile organe.
Dupa cel mult doua sarcini, uterul va fi indepartat, pentru ca pacientele sa nu mai urmeze tratmentul impotriva respingerii uterului, care poate creste tensiunea sanguina, si poate duce la diabet sau la cancer.
Lise Gime, o femeie de 35 de ani, care s-a nascut fara uter, a declarat ca multe dintre femeile care s-au nascut cu acest sindrom sunt interesate de aceasta operatie.
Medicul Brannstom a avertizat ca transplanturile ar putea sa nu duca la nasterea unor copii, dar este optimist: "Acesta este un studiu de cercetare. Ar putea duce la nasterea unor copii, dar nu putem da garantii. Tot ce putem spune este ca isi aduc contributia la cercetarea stiintifica."
Sursa: The Guardian
Etichete: Suedia, nastere, transplant, experiment, uter,
Dată publicare:
13-01-2014 13:25