Ce este endometrioza și cum poate fi tratată


Ultimul update: Luni 19 August 2019 09:16
Data publicarii: Luni 19 August 2019 08:21
Categorie: CSID

Dureri mari în timpul menstruației. Situaţia poate arăta endometrioză, adică prezenţa unui ţesut anormal în abdomen, care reacţionează la hormoni. Boala netratată împiedică sarcina.

 

Endometrioza - adică prezenţa unui ţesut anormal în abdomen - are patru grade de evoluţie. Şi nu permite apariţia unei sarcini în mod normal. Din fericire există o intervenţie minim invazivă în urma căreia organele interne nu sunt afectate. Se face, de curând, la două maternități de stat din București.

Se numesc focare de endometrioză şi înseamnă ţesuturi care reacţionează la hormoni. Sunt distribuite anormal în abdomen. Principalul simptom? Durerile mari în timpul menstruaţiei. Aceste formaţiuni nu se văd la o simplă ecografie, ci la RMN.

 

Prof. dr. Horace Roman, medic primar ginecolog: "Trebuie tratată medical cât mai devreme astfel încât să blocăm evoluţia spre formale severe."

Dacă aveţi endometrioză şi blocaţi menstruațiile cu o pilulă contraceptivă, blocaţi evoluţia endometriozei. Pilula anticoncepțională reproduce starea de sarcină.

Sub tratament cu anticoncepţionale, ţesuturile anormale nu dispar. Dar nu evoluează. Boala, tratată din primele stadii, permite sarcina.

Dacă diagnosticarea e târzie, focarele de endometrioză pot afecta multe organe din abdomen.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "In ultima an a apărut o tehnică nouă şi în România prin care putem să operăm endometrioza în stadiul 4 când afectează rectul şi vezica fără să afectăm aceste organe. De ce este important? Ne ajută să nu avem perforaţie de uter, vezică sau intestin atunci când eliminăm endometrioamele."

La scurt timp după intervenţie, poate apărea sarcina.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Femeile după operaţie aşteaptă doar un ciclu menstrual. Abia după prima menstruaţie au voie să conceapă şi să rămână însărcinate. După operaţia de endometrioză vom lăsa pacienta dacă este tânără să rămână însărcinată primelele 6 luni. Dacă acest acest lucru nu se întâmplă, vom interveni prin tratament de stimulare a ovulaţiei sau FIV".

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

Capitole în educația hidratării celor mici. La ce ar trebui să fie atenți părinții
Capitole în educația hidratării celor mici. La ce ar trebui să fie atenți părinții
În ce situaţii crește automat nevoia de dulce, sărat sau grăsimi, în cazul adolescenţilor
În ce situaţii crește automat nevoia de dulce, sărat sau grăsimi, în cazul adolescenţilor
CSID
Tulburările care apar în urma instalării bolilor în emisfera stângă a creierului
Cât de importantă e prezența părinților în viața copiilor. Ce spun psihologii
De ce este recomandat ca fiecare copil să aibă un câine lângă el. Ce spun medicii
Două fenomene ciudate care se petrec imediat ce trageţi din ţigară
Cum asigură un pește corect gătit hidratarea continuă a tuturor celulelor umane
Experimentul psihologic care îi şochează pe părinţi. Lista celor 3 priorităţi
csid
Cum puteți limita infecțiile respiratorii pentru copii, la începutul școlii