Efectele grave pe care il are fumul de tigara asupra plamanilor. Boala cronica pe care o pot dobandi si fumatorii pasivi
Bronsiile sunt canale prin car aerul ajunge in plaman. Ingustarea lor progresiva si ireversibila poarte numele de BPOC. Este o boala cronica, identificata atat la fumatorii activi, cat si la cei pasivi.
Automat, unul dintre motivele pentru care copiii trebuie feriti de fumul de tigara. Pana la 18 ani, plamanii cresc in dimensiuni. In acelasi timp, se dezvolta asa-numita capacitate pulmonara. Totalul de alveole pulmonare, de fapt. Micile baloane unde are loc schimbul de oxigen si dioxid de carbon.
Dupa ce ajungem la varsta adulta, capacitatea pulmonara incepe sa scada. Anual, pierdem 25 de mililitri din volum. De aceea, pana pe la 18 ani, plamanul trebuie sa fie cat mai ferit de noxe. Fumatul, spre exemplu, nu doar ca ii stopeaza aceasta dezvoltare, dar aseaza un teren propice pentru alte afectiuni.
Un fumator va purta pe haine particulele periculoase. Daca ajungeti langa un copil sau un adolescent, acesta le va inhala.
Prin fumatul pasiv - la mana a doua si a treia - copiii expusi vor avea capacitatea pulmonara redusa. In plus, la varsta adulta, exista sanse ca bronsiile, tuburile care conduc aerul in paman, sa se ingusteze. BPOC este o boala respiratorie cronica, ce afecteaza atat bronsiile cat si plamanii.
Presupune scaderea rapida si ireversibila a capacitatii de repiratie. In forme severe, pacientul are nevoie permanent de aparat de oxigen si apoi de ventilatie mecanica.
Este alegerea fiecarui adult sa fumeze ori nu. Cei care o fac insa trebuie sa stie ca viciul ii va afecta si pe cei din jur. Mai ales pe copii.