Efectele benefice ale ouălor. Câte pe săptămână sunt sănătoase și ce semnifică cifrele de pe ele

18-04-2019 15:13


Puiul cu antibiotice iar, de aici, extindem: ouă cu antibiotice. Suntem panicați de câte ori auzim astfel de informații. Asta în condițiile în care legislația interzice administrarea acestor substanțe. Găinile sunt însă tratate pentru diverse infecții.

Un ou alb este mai bun decât unul brun, pentru un copil sau un adolescent. Cât despre tineri - le spunem că pot consuma măcar un ou, zilnic. Sunt în siguranță și pe calea cea bună pentru construcția celulară.

Ne aflăm la cel mai mare producător de ouă din România. 1.200.000 de bucăți ies zilnic pe porțile fermei. De aici, aflăm că respectarea legislației românești și europene presupune că la vânzare să nu fie scoase ouă cu resturi de antibiotice. Totuși, aceste exemplare - produse de găini tratate cu antibiotic pentru o anumită boală și înainte că substanță să fie metabolizată - nu se aruncă. Vor fi transformate în praf.

Dr. Aurora Alexandru, medic veterinar: "Praful de ouă se folosește în industria de panificație, prăjituri sau în alimentația animalelor.”

Ne apropiem cu pași repezi de cea mai mare sărbătoare creștină. Dar nu vorbim acum doar despre Paște, ci despre fiecare zi din viața noastră. Medicii spun că e bine să mâncăm cel puțin două ouă săptămânal.

Găinile fac cea mai bună proteină din natură, se numește proteină etalon și este conținută de ou, în albuș. Oul conține vitamine liposolubile, excelente, pe care le distrugeți dacă fierbeți ouă prea tare. De aceea, oul se gătește cleios, adică moale. Așa luați și proteine de cea mai bună calitate și grăsimi de cea mai bună calitate.

Pe de altă parte, gălbenușul moale nu se mănâncă cu pâine sau cu alt făinos -mămăligă spre exemplu. Nu îi veți absorbi nutrienții. Așadar, un ou se consumă întotdeauna cu ceva verde alături.

Analizăm acum și coaja. Ou alb sau ou brun? În privința calității nutriționale, oul care care coajă albă conține ceva mai mulți acizi grași. Din acest motiv, e potrivit pentru copii și adolescenți. Adică pentru organismele în creștere, cu nevoi mari de grăsimi de calitate.

Acum ne referim la adulții care au grăsimile circulante din sânge crescute: colesterolul și trigliceridele. Cât de bune sunt ouăle pentru ei?

Dr. Șerban Damian, nutriționist: „Chiar dacă în trecut oul era considerat o potențială problemă datorită conținutul crescut de colesterol, recent, la nivel mondial, consensul e că putem să consumăm 5-6 ouă pe săptămână.”

186 de miligrame de colesterol aduce un ou de dimensiune medie. Reprezintă 62% din doză zilnică recomandată. Pe de altă parte, trei sferturi din populație este imună la colesterolul din alimente.

Așadar... nu le evitați, chiar dacă analizele de sânge arată valori ridicate ale colesterolului.

La final, mai vorbim puțin despre codurile trecute pe ou. 1, 2 sau 3 nu înseamnă calitate nutrițională diferită pentru ceea ce ajunge în farfuria dumneavoastră. Indică doar că găinile sunt crecute la sol, afară sau în baterie. Iar diferența de preț o dau exact aceste condiții. E mai ieftin să ții o pasăre în baterie decât să o lași în aer liber. Plus că nu apar atâtea costuri suplimentare pentru produător. Reflectate pe etichetă.

Așadar, ouăle inscripționate cu 3, 2, 1 provin de la găini care mănâncă același furaj. Și au aceeași valoare nutrițională.