Ecografia mamara, testul obligatoriu inainte de sarcina. Ce boala grava poate evolua rapid in cele 9 luni
Ecografia mamara este o testare obligatorie inainte de sarcina. Daca specialistii descopera o leziune chiar premaligna la nivelul sanului, aceasta trebuie tratata inainte de cele 9 luni, o perioada in care imunitatea scade foarte mult.
Prof. dr. Petre Bratila, medic primar ginecolog: "Sarcina in sine este numai pe jumatate cunoscuta de organismul care o accepta, jumate provenind de la alt individ. Sistemul imunitar coboara garda."
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Si atunci imunitatea femeii scade ca sa tolereze sarcina. Imunitate scazuta pentru cancer inseamna o progresie mai rapida, pentru ca organismul nu lupta impotriva cancerului, pentru ca ar insemna sa lupte si impotriva sarcinii."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O eventuala boala maligna poate evolua extrem de rapid. De aceea, inainte de sarcina, sunt obligatorii: ecografia de san, ecografia trans-vaginala, testul Papanicolau si un examen bacteriologic ale secretiilor.
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Referindu-ne strict la patologia genitala si a sanului, femeia trebuie sa stie ca este sanatoasa, pentru ca, in primul rand, infectiile genitale pot sa duca la pierderea sarcinii."
Testarile ar trebui oricum facute anual. Chiar daca nu va ganditi la o sarcina. Luati in calcul ca un cancer de san in stadii incipiente nu se simte la palpare. Ori, descoperit in aceasta etapa, are toate sansele sa fie vindecat.
Dr. Cristian Bordea, medic primar chirurgie oncologica: "Stadiul 0, este o boala care corect diagnosticata aigura vindecarea. Procentul de supravietuite e maximum posibil. Stadiul 1 e putin avansat, fara invazie ganglionara. Interventiile chiuigicale si minimele tratamente oncologice iti asigura o rata de supravietuite de 95 %."