Minciunile copiilor trebuie acceptate de parinti, spun psihologii, dar de ce apar ele si cum facem sa le micsoaram frecventa
Cat timp traiesc parintii, copiii ii vor minti, ne spun psihologii, care ne indeamna sa acceptam situatia. Odata acceptata, paradoxal, se reduce si numarul minciunilor.
Mintim ca sa evitam o pedeapsa. Imediat, sentimentele care se nasc sunt frica si vina. Invatam de la cele mai mici varste ca pedepsele se evita prin minciuni. Si, totusi, parintilor li se pare catastrofal sa afle ca cei mici practica acest obiceiuro. Este insa doar un sablon in viata si niciodata o tragedie in relatia dintre tabere.
"Copilul meu ma minte!" se gandesc furiosi pesemne parintii cand identifica o astfel de situatie. Cei mici au trei argumente forte la indemna: "Pot fi pedepsit", "nu vreau sa-i dezamagesc" sau "doar asa primesc atentie". In aceste cazuri minciuna e doar un comportament sablon, atat! Si totusi nu vreti sa va minta.
Gyorgy Gaspar, psiholog: "Primul pas ar fi ca parinte sa accepte ca minciuna face parte din viata si atata timp cat vor trai parinii, copilul va minti. Daca parintele ii transmite acest mesaj, cresc foarte mult sansele ca acest copil sa ii spuna adevarul."
Cand obervati ca va povesteste ceva care este in mod evident o minciuna, ajutati-l cu intrebari deschise. Si cu mintea deschisa:
Gyorgy Gaspar, psiholog: "Daca il intrebam direct pe copil: De ce minti? El se va bloca, insa daca il intrebam dechis: Cum te-ai simtit in momentul respectiv? La ce crezi ca te-a ajutat acest lucru? Il ajuta pe copil sa intelega ca ceea ce a facut nu a fost cea mai buna strategie."
Si asa incepe sa povesteasca, sa dea detalii despre gandurile, emotiile si intamplarile zilnice. In acest fel deveniti parteneri de discutie.
Minciunile, supararile, chiar violenta pot aparea cand in familie soseste o surioara sau un fratior. Toata atentia se indreapta spre noul venit. Ce aude copilul cel mare repetat?
Petruta Grigoriu, psiholog: "Vai, esti gelos pe ala mic. nu trebuie sa fii! Ba da, trebuie, e firesc sa fie si in felul acesta poate sa isi accepte sentimental ca pe ceva firesc. Asta o sa faca ca bataile dintre ei sau imbrancelile sa fie mai putin violente si tolerate."
Iar in fata parintilor o sa reduca tocmai minciunile.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, familie, Psihologie, csid, comunicare, minciuna,
Dată publicare:
27-10-2016 08:57