Dieta mediteraneana, sursa de sanatate si longevitate. Cum trebuie combinate alimentele
Consumati carne de oaie, branza de capra, salate, budinci de legume si multe fructe. Si folositi cat mai multe condimente. Dieta mediteraneana este in topul celor recomandate pentru sanatate si longevitate.
Consumati peste 30 de alimente integrale pe saptamana. Daca respectati aceasta recomandare, inseamna ca aveti o dieta diversa, esentiala pentru sanatate.
Insa uneori uitam sa calculam cate produse am mancat. Preparatele mediteraneene ne ajuta cel mai mult ca sa pastram echilibrul. Sa vedem cateva retete delicioase.
Oricit de mult v-ar placea un aliment, nu-l consumati exclusiv zile in sir. Diversitatea este primul principiu al unei alimentatii corecte.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Ne aducem din surse diferite o gama foarte larga de nutrienti. Alientatia noastra este menita a fi omnivora, deci este este de preferat sa urmam acest curs".
Toate dietele monoaliment contravin legilor de functionare a organismului. Saptamanal, acesta trebuie sa primeasca nutrienti de la peste 30 de alimente naturale integrale.
Dr. Serban Damian, nutritionist:"Dietele nomoaliment sau cu o restrictie mare a varietatii de alimente reprezinta o deviere foarte grava de la principiile alimentare, pentru ca nu exista niciun aliment, nici macar o grupa de alimente, care sa ne poata aduce tot spectrul de nutrienti pentru a trai in conditii normale".
Pana in prezent, dieta mediteraneana este in topul celor mai sanatoase. Previne ateroscleroza, unele forma de cancer si contribuie la mentinerea greutatii normale.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Dieta mediteraneana are avatajul unui echilibru foarte bun intre nutrienti, fara a exista un aport foarte mare de grasimi saturate, fara o cantitate exagerata de proteine. In schimb, primeaza principiile importante: existanta fructelor si legume proaspete, a uleiurilor nerafinate".
Consumati o salata de fructe proaspete zilnic, dar si fructe oleaginoase. Combinati intr-un recipient mare nuci, alune, migdale si fistic, toate crude. Apoi consumati o lingura pe zi. Introduceti in dieta carnea de oaie, dar nu mai mult de o data pe saptamana. Combinati preparatele doar cu legume. Si nu uitati de condimente. Cu ajutorul plantelor aromate va diversificati cel mai usor dieta. Spre exemplu, o lingura poate contine si 20 de plante uscate.
Dr. Andreea Dragomirescu, apifitoterapeut: "Despre oregano, spre exemplu, si mai ales uleiul volatil de oregano se stie ca e un antibiotic chiar foarte foarte puternic, iar rozmarinul are si importante calitati antiinflamatorii".
Branzeturile de capra se combina corect doar cu legume. Spre exemplu, peste vinete coapte puneti patru feluri de branza. Dar nu le consumati cu paine, ci doar stropite cu ulei de masline. Si o budinca din dovlecel poate fi delicioasa. Mancati-o impreuna cu ardei si rosii. Nu uitati de busuioc si cimbru. Daca inlocuiti in retete branza cu carnea, mariti cantitatea de condimente. Faciliteaza digestia.
Dr. Andreea Dragomirescu, apifitoterapeut: "Acesta este argumentul pentru care aceste condimente se folosesc cu alimente mai greu digerabile, acele alimente care contin un procent mai are de grasimi".
O salata de legume fierte sau crude ar trebui sa contina intotdeauna cu o lingura de ulei presat la rece. Cel mai bine ar fi sa luati mai multe sortimente de ulei si sa le folositi in diverse combinatii. Legumele pot fi mancate impreuna cu caracatita la abur si marinata, dar si cu masline. Rezulta astfel un preparat in care exista un echilibru perfect intre omega 3, omega 6 si omega 9.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, longevitate, dieta mediteraneană,
Dată publicare:
02-09-2013 07:28