De la tinereţe până spre finalul vieții, funcţia rinichiului suferă modificări
De la tinereţe până spre finalul vieții, funcţia rinichiului suferă modificări. O parte din celulele funcționale ale acestui organ mor pe parcurs. Îmbătrânirea renală este direct afectată de hipertensiunea netratată. Două mecanisme trebuie înțelese.
Ne uităm spre celulele din rinichi, numite nefroni, cele care asigură, de fapt, funcţia acestor organe vitale.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef clinică pediatrie: „Fiecare copil se naşte cu un număr de nefroni egal cu cel al adultului, 1,5 milioane pentru fiecare rinichi în parte, însă funcţia acestor unităţi renale se dezvoltă şi se maturizează mai târziu, nu au capacitatea de a prelucra anumite substanţe fie că discutăm de lichide sau alte alimente. Un copil nu ajunge la maturizarea funcţiei renale decât după vârsta de 2 ani, când şi funcţia digestivă ori respiratorie ajung la normalitate. Abia la această vârstă discutăm de posibilitatea rinichilor de a integra tot felul de substanţe şi de a face o alegere între ceea ce metabolizează organismul şi ce se elimină, deci funcţia renală a copilului se maturizează în jurul vârstei de 2 ani şi jumătate.”
Până la 3 ani, copilul trebuie să bea apă suficientă. Pentru protecţia acestor celule din rinichi e important să nu le oferiţi des sucuri - indiferent de sursă - şi nici mezeluri.
La vârsta adultă, aceleaşi reguli: apă şi mâncare de calitate. Anual, aveţi nevoie de analiza de sânge numită creatinină, care arată funcţia renală. Tot anual, măsuraţi-vă şi glicemia, dar şi tensiunea arterială. Aceasta pentru ca diabetul şi hipertensiunea au impact direct asupra rinichilor. Ce face hipertensiunea.
Iar diabetul netratat distruge vasele de sânge din rinichi. Dintr-un rinichi normal de aproximativ 12 cm, prin diabet netratat, ajunge să aibă, din păcate, dimensiunea unei nuci.
Adică să fie nefuncţional. De aceea, anual faceţi analizele uzuale de sânge, între care glicemia şi creatinină sunt obligatorii. Şi măsuraţi-vă tensiunea arterială.