De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Spălaţi-vă pe mâini imediat ce ajungeţi acasă! Aţi auzit recomandarea făcută în special pentru cei mici. Ei bine, ORL-iștii vin cu un îndemn suplimentar: e nevoie să vă spălaţi şi nasul, dar nu cu săpun ci cu bicarbonat!
Este nevoie să vă spălaţi şi nasul! Nu folosiţi însă apă şi săpun, ci ser fiziologic de la farmacie. Aşa vă puteţi ajuta copiii să limiteze infecţiile respiratorii de la începutul şcolii.
Veronica Lazăr, profesor imunologie: ”Sunt ca nişte gardieni şi, la nivelul lor, are loc întâlnirea dintre celulele imunocompemtente pregătite pentru această întâlnire pentru că au receptor şi care vor reacţiona şi vor declanşa un răspuns imun menit să ne apare.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sistemul imunitar e format din celule care circulă liber în organism ca să detecteze tot ce e străin. Lupte aprige se duc la toate porţile de intrare. Nasul e una dintre acestea. În acest context, al expunerii la microorganisme în medii înalt populate - cum ar fi gradinița sau școala – iată ce ne spune medicul specialist ORL:
Ioana Voda Medic medic primar ORL: "Spălaturile nazale trebuie făcute când venim de la grădiniţă să limităm numărul bacililor pe care îi achiziţionam acolo involuntar. Scăpăm de ele prin spălaturi nazale cu ser fiziologic, apa bicarbonatată."
Serul fiziologic există în oricie farmacie la liber. Se introduce într-o seringă fără ac şi se spală nasul. Apa bicarbonatată se face dintr-o linguriţă de bicarbonat alimentar - din orice magazin alimentar - dizolvată într-un pahar cu apă călduţă. Apoi nasul se spală tot cu seringa.
O răceală în colectivitate sau mai multe răceli sunt însă de dorit, ne spun alergologii. Viroza respiratorie îi oferă copilului aşa numita educaţie imunologică. Sistemul imuntar trebuie să se întâlnească cu bacteriile şi virusurile care intră prin nas.
Dar să-i oferiţi medicamente pentru imunitate, adică aşa numita stimulare imunitară nespecifică, înseamnă, de fapt o sabie cu două tăişuri. Care poate fi în devafoarea copilului.
Brânduşa Petrutescu, medic primar imunolog: "Nu trebuie să intervenin asupra sistemului imunitar. Prin această stimulare nu ştim în ce direcţie porneşte şi poate porni într-o direcție greşită care să detemine apariția aşa numitelor boli auto-imune."
Adică sistemul imunitar nu-şi mai recunoaşte propriile celule şi dezvoltă un răspuns greşit împotriva lor. Aşa apar bolile auto-imune, dintre care cel mai frecvente - tiroidita autoimună sau lupusul. Revenind la cei mici, mai bine să răcească des decât să fie stimulaţi prin medicamente.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!