De ce frica este importanta pentru copii. "O avem scrisa in gene, ne pune pe drumul spre succes"
Facem un experiment, cu ajutorul a doi psihologi care au curajul de a se pune in locul pacientului: sa povesteasca ceea ce majoritatea. tine sub tacere. Ganduri precum "Mi-e rusine de mine!", "Ma simt vinovat!" ori "Mi-e frica!"
De cate ori ati simtit asta, dar nu ati indraznit sa va exprimati starea? Va invitam sa va uitati in oglinda, iar apoi la o persoana draga. Si sa va descarcati de... sentimente. E un exercitiu care elibereaza, ofera incredere si confort in acelasi timp.
Otilia Mantelers, expert parenting: “Mi-e rusine de sexualitatea mea, cred ca porneste de cind eram mici si nu ne-a invatat nimeni despre sexualitatea noastra. La un moment dat, cand aveam 10 ani, m-a pupat un tip pe gat, mi s-a parut ca e neadecvat. Am simtit ca e ceva in neregula cu mine!”
Mecanismele se blocheaza in astfel de momente. Gandurile raman sa-l framante pe. posesorul lor de drept, care inchide usa comunicarii.
Gaspar Gyorgy, psiholog: “Simt multa vina cand nu indraznesc sa lupt pentru nevoile mele, pentru drepturile mele, pentru dorintele mele. Imi spun ca eu nu merit asta”.
Otilia Mantelers: “Eu ma simt vinovata cind nu fac pe plac oamenilor. La noi in familie a fost regula ca cel mai destept cedeaza, cel mai mare cedeaza si ca tu trebuie a te pui pe locul doi pentru ca asa se face”.
Rusinea si vina au fost invatate in familie, in primii ani de viata. Cea mai buna strategie de a le depasi este sa vorbiti despre ele. Sa le faceti personaje si sa le dati in vileag in fata cuiva. Frica este singura emotie care ne tine in viata. O avem scrisa in gene. Parintii ar trebui sa le transmita copiilor ca e normal sa o resimta, in situatii limita. E un proces...care-i va aseza pe drumul spre succes.
Gaspar Gyorgy, psiholog: “Deseori mi-au spus parinti ca nu trebuie sa-ti fie frica, ca tu ca si baiat trebuie sa fii curajos. Mesajele pe care le primeam de parintii mei erau contradictorii fata de ce ce simtem eu. Si ma blocam.”
Vina, frica, rusine. Se cultiva in copilarie, cu bataie lunga. Sentimentele se vor regasi, sub o forma sau alta de manifestari, si in viata de cuplu de mai tarziu.
Gaspar Gyorgy, psiholog: “De cele mai multe ori vad ca partenerei mele ii rusine, am tendinta de a o citica. Intentia mea ea sa o ajut, dar critica o rusineaza si mai mult si atunci distanta dintre parteneri e uriasa.”
Otilia Mantelers: “Barbatii se tem sa si arate frica in fata partenerei din cauza ca vor sa mascheze aceasta frica poate aparea comportamentul de agresivitate sau se retrag in carapacea lor si partenera se intreaba ce s-a fi intimplat cu el?
Recomandarea - tehnica de data aceasta - pentru cupluri, este ca dupa o perioada de acomodare, sa curga discutiile despre astfel de sentimente. Lasate sub pres, nu fac decat sa adanceasca distanta care va aparea, inevitabil, intre parteneri.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, copii, Psihologie, cuplu, relatii, critici, frica,
Dată publicare:
16-10-2015 14:40