Petitie online pentru a le permite parintilor sa stea langa copii cand sunt consultati de medic. De unde a plecat campania
Vizita la medic nu mai trebuie sa fie o trauma emotionala pentru copii, iar locul parintilor este langa ei atunci cand sunt consultati. Adept al acestei teorii, un psiholog din Cluj a lansat o petitie semnata deja de peste 1500 de oameni.
Autorul cere ca mamele si tatii sa stea langa cei mici atunci cand acestora li se monteaza, de exemplu, o branula ori li se face o injectie. Nu toti medicii romani permit insa asta.
Initiatorul acestei campanii spune ca totul a inceput atunci cand in cabinetul sau au ajuns parinti ai caror copii suferisera diverse traume dupa o vizita la spital.
Alegeri 2024
16:00
„România în şoc”. AP: Un populist de extremă dreapta intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România
15:55
Rezultate alegeri prezidențiale, turul 1: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe doi, iar Ciolacu demisionează din PSD
15:54
Dăncilă, atac la Ciolacu: "PSD a ratat intrarea în turul 2 al prezidenţialelor pentru că nu a avut candidat"
15:49
Valeriu Iftime: Iohannis a stricat PNL, are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Adela Moldovan, psiholog: "Prezenta parintelui contribuie in doua moduri: pe de o parte copilul este mai calm si mai cooperant si trauma emotionala pe care un copil o poate avea chiar si la un banal vaccin este foarte mult evitata. Ceea ce traumatizeaza nu este procedura medicala in sine, ci separarea copilului de persoanele cu care se simte in siguranta."
Exista insa si cazuri in care parintii se sperie sau devin recalcitranti si ii incurca astfel pe medici.
La Spitalul de Copii din Iasi, personalul discuta cu parintii atunci cand este cazul sa recolteze probe de sange. Daca apartinatorii sunt suficient de calmi cat sa nu streseze si mai mult copilul, li se permite sa asiste la actul medical.
Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Iasi: "Starea de stres, agitatia, panica parintelui se transmite la copil si atunci nu mai realizezi o comunicare eficienta. Am avut situatii cand prezenta parintilor a agitat mult mai mult copilul."
La Cluj, o mama a trecut de cateva ori prin aceasta experienta. Nu a vrut nici in ruptul capului sa-si paraseasca fetita dar a respectat conditiile.
Mama: "Pe mine nu ma scoate nimeni afara, intotdeauna raman. Mi s-a spus sa plec, in momentul in care am fost langa ea m-au rugat sa ies si le-am spus ca eu nu ies si ca nu se intampla nimic si nu s-a intamplat."
Potrivit oficialilor din Ministerul Sanatatii, prezenta apartinatorilor poate fi interzisa daca acestia sunt un factor de perturbare a procedurilor iar astfel de situatii sunt prevazute in regulamentele de ordine interioara, mai ales la sectiile de pediatrie.
Decizia ramane insa, in final, la latitudinea conducerii spitalelor sau a sefilor de garda ori de sectii. In strainatate, lucrurile stau altfel. Parintii semneaza un document apoi au dreptul sa fie prezenti insa numai daca raman calmi si stabili emotional si nu pun intrebari.