De ce este necesară o ecografie de sân, înainte de fertilizarea in vitro


Ultimul update: Vineri 12 Aprilie 2019 10:27
Data publicarii: Vineri 12 Aprilie 2019 10:22
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

O ecografie de sân poate fi urmată de o altă procedură, numită sonoelastrografie, care evaluează duritatea ţesuturilor. Concret, când medicul descoperă o formaţiune solidă, va evalua, înainte de orice verdict, aportul de sânge.

Sonoelastrografia vine și cu alte informaţii preţioase despre duritate, spre exemplu. Tumorile cu potenţial malign au cea mai mare duritate.
 
Dacă vă gândiţi la o sarcină, în primul rând mergeţi la o ecografie de sân. Ne referim atât la sarcina obţinută natural, cât şi la sarcina obţinută prin fertilizare in vitro. În cazul fertilizării in vitro, veţi avea nevoie, în prealabil, de medicamente, care înseamnă hormoni. Înainte de medicaţie, investigaţi-vă sânul. 

Prof dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Insist ca înainte de acest tratament să se asigure că nu-i nimic suspect, pentru că altfel suntem într-o situaţie îngrozitoare. Dacă apare ceva anormal, lucrurile sunt îngrijorătoare şi e foarte greu de diagnosticat, tratat, rezolvat o o astfel de boală gravă concomitent cu evoluția bună a sarcinii.”

De ce precauţii în privinţa sânului înainte de o sarcină obţinută natural sau prin fertlizare in vitro?  Sarcina înseamnă nivel crescut al hormonilor estrogeni. Iar dacă sânul are deja o leziune malignă….

Prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Dacă e vorba de un cancer care are receptori pentru hormoni estrogeni, sarcina determină o evoluţie mult mai dramatică şi mai rapidă a acestei boli.”

Înainte de sarcină aveţi nevoie de consulatie la medicul ginecolog, de examenul papanicolau și  de investigația imagistică a sânului.

În privinţa ecografiei mamare, iată ar fi o greşeală dacă nu vi se vizualizează şi axila.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog:Pot exista uneori adenopatii tumorale. Deci cu aspect clar oncologic în axila respectivă şi să nu vedem nimic în sân, deşi punctul de plecare e în sân. Pot să fie cancere care nu se văd nici la nici la mamografie.”
 
Dar ridică suspiciunea aspecul ganglionilor axilari.  Orice formaţiune solidă va fi supusă, în timpul ecografiei, şi testului numit sonoelastografie. Cu ajutorul acestuia, specialistul evaluează elasticitatea ţesutului. Un nivel scăzut al elasticităţii poate indică un posibil risc de apariţie a celulelor maligne.

În aceeaşi măsură, examinarea Doppler dă informaţii preţioase tot în timpul unei ecografii de rutină. Vizualizează vasele de sânge. Ţesuturile sănătoase sunt vascularizate discret. Mai mult vase de sânge într-o zonă înseamnă de asemenea suspiciune de cancer.
 
Dr. Claudia Teodorescu: „Cancerul tocmai ca să poate să crească atât de mult îşi produce singur nişte factori, cu ajutorul cărora se aducă mai mult sânge în tumora respectivă şi să o ajute să crească.”
 
Uneori, nu se vede formaţiunea tumorală. Suspiciunea e ridicată tocmai de numărul şi aspectul vaselor de sânge din zonă. În aceste cazuri, după ecografie urmează investigaţii de tipul RMN-ului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Riscurile pe care le ascunde un sân dens. Medicii recomandă ecografie anual
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Mamografia digitală, investigația care poate depista cancerul de sân în stadii incipiente