De ce este necesară o ecografie de sân, înainte de fertilizarea in vitro
O ecografie de sân poate fi urmată de o altă procedură, numită sonoelastrografie, care evaluează duritatea ţesuturilor. Concret, când medicul descoperă o formaţiune solidă, va evalua, înainte de orice verdict, aportul de sânge.
Sonoelastrografia vine și cu alte informaţii preţioase despre duritate, spre exemplu. Tumorile cu potenţial malign au cea mai mare duritate.
Dacă vă gândiţi la o sarcină, în primul rând mergeţi la o ecografie de sân. Ne referim atât la sarcina obţinută natural, cât şi la sarcina obţinută prin fertilizare in vitro. În cazul fertilizării in vitro, veţi avea nevoie, în prealabil, de medicamente, care înseamnă hormoni. Înainte de medicaţie, investigaţi-vă sânul.
Prof dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Insist ca înainte de acest tratament să se asigure că nu-i nimic suspect, pentru că altfel suntem într-o situaţie îngrozitoare. Dacă apare ceva anormal, lucrurile sunt îngrijorătoare şi e foarte greu de diagnosticat, tratat, rezolvat o o astfel de boală gravă concomitent cu evoluția bună a sarcinii.”
Alegeri 2024
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
12:26
Unde votăm la alegerile prezidențiale 2024. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
De ce precauţii în privinţa sânului înainte de o sarcină obţinută natural sau prin fertlizare in vitro? Sarcina înseamnă nivel crescut al hormonilor estrogeni. Iar dacă sânul are deja o leziune malignă….
Prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Dacă e vorba de un cancer care are receptori pentru hormoni estrogeni, sarcina determină o evoluţie mult mai dramatică şi mai rapidă a acestei boli.”
Înainte de sarcină aveţi nevoie de consulatie la medicul ginecolog, de examenul papanicolau și de investigația imagistică a sânului.
În privinţa ecografiei mamare, iată ar fi o greşeală dacă nu vi se vizualizează şi axila.
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Pot exista uneori adenopatii tumorale. Deci cu aspect clar oncologic în axila respectivă şi să nu vedem nimic în sân, deşi punctul de plecare e în sân. Pot să fie cancere care nu se văd nici la nici la mamografie.”
Dar ridică suspiciunea aspecul ganglionilor axilari. Orice formaţiune solidă va fi supusă, în timpul ecografiei, şi testului numit sonoelastografie. Cu ajutorul acestuia, specialistul evaluează elasticitatea ţesutului. Un nivel scăzut al elasticităţii poate indică un posibil risc de apariţie a celulelor maligne.
În aceeaşi măsură, examinarea Doppler dă informaţii preţioase tot în timpul unei ecografii de rutină. Vizualizează vasele de sânge. Ţesuturile sănătoase sunt vascularizate discret. Mai mult vase de sânge într-o zonă înseamnă de asemenea suspiciune de cancer.
Dr. Claudia Teodorescu: „Cancerul tocmai ca să poate să crească atât de mult îşi produce singur nişte factori, cu ajutorul cărora se aducă mai mult sânge în tumora respectivă şi să o ajute să crească.”
Uneori, nu se vede formaţiunea tumorală. Suspiciunea e ridicată tocmai de numărul şi aspectul vaselor de sânge din zonă. În aceste cazuri, după ecografie urmează investigaţii de tipul RMN-ului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!