Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Înainte de o sarcină, obţinută natural sau prin fertilizare în vitro, este bine să vă faceţi un control al sânilor. Investigaţia ecografică nu intră pe lista verificărilor obişnuinte înainte de cele nouă luni de sarcină.
Ar trebui să fie obligatorie însă, ne spune un expert în chirurgie ongologică.
Respectivă perioadă se traduce printr-o explozie hormonală. Iar cantităţile ridicate din aceste substanţe biochimice pot alimenta inclusiv o posibilă leziune în sân.
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Stadiul zero nu poate fi descoperit decât prin controale de rutină şi în general controale mamografice. Pentru că marea majoritate a cârcinoamelor în situ, adică stadiu zer, sunt descoperite mamografia datorită prezenţei microcalcificărilor".
Cancerul de sân în primul stadiu, numit stadiul zero sau în situ înseamnă o boală vindecabilă în procent mai mare de 98%.
Ce se poate face în acest caz?
Odată ce medicul vede imaginea rezultată după mamografie, dacă are suspiciuni, poate indica puncția-biopsie asitată de mamograf.
Specialistul stabileşte locul leziunii, apoi toată manevra e asistată de computer. Acul de biopsie va fi trimis, de către computer, direct în leziune.
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Puncţia nu doare pentru că se face anestezie, e o manevră relativ simplă se efectuază pe loc. Sunt studii care dovedesc că nu se împrăştie de acolo cancerul, iar pe de altă parte, trebuie să avem diagnostic dinainte de a face orice fel de tratament."
Examenul histo-patologic sau, popular, biopsia, este singurul diagnostic de certitudine în cazul unei formaţiuni suspecte. Analizează şi descrie celulele direct din leziune. O dată pe an, în lipsa oricăror simptomelor, se face imagistica sânului, la orice vârstă.
Dacă vă gândiţi la o sarcină, mergeţi de asemenea la controlul sânului. Ne referim atât la o sarcină obţinută natural, cât şi la sarcina obţinută prin fertilizare în vitro. În cazul fertilizării în vitro, veţi avea nevoie, în prealabil, de medicamente, care înseamnă hormoni. Înainte de medicaţie, investigaţi-vă sânul.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirirgic oncologică: "În cazul acesta insist ca înainte de aceste tratamente, să se asigure că nu-i nimic suspect. Pentru că altfel suntem într-o situaţie îngrozitoare. Dacă apare ceva anormal, lucrurile sunt ingrijorătoare şi e foarte greu de diagnosticat, tratat, rezolvat o astfel de boală gravă, concomitent cu evoluția bună a sarcinii."
De ce precauţii în privinţa sânului înainte de o sarcină obţinută natural sau prin fertlizare în vitro?
Sarcina înseamnă nivel crescut al hormonilor estrogeni. Iar dacă sânul are deja o leziune malignă...
Prof dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: "Dacă e vorba de un cancer care are receptori pentru hormoni estrogeni, sarcina termină o evoluţie mult mai dramatică şi mai rapidă a acestei boli."
Înainte de sarcină, aveţi nevoie de consultație la medicul ginecolog, de examenul papanicolau. și de investigația imagistică a sânului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, ecografie, control, sarcina, recomandari, csid, mamografie,
Dată publicare:
12-11-2018 09:46