Riscurile pe care le ascunde un sân dens. Medicii recomandă ecografie anual

Ultima actualizare: 14-02-2019 10:23

În interiorul glandelor mamare găsim ţesut glandular, ţesut gras şi ţesut de susţinere. Medicii spun că majoritatea leziunilor canceroase se dezvoltă în ţesutul glandular.

Cum traducem informaţia? Mai mult ţesut glandular, mai multe riscuri. Aceste detalii anatomice despre propria persoană se pot afla la o banală ecografie. Şi tot atunci medicul va spune la ce interval de timp e precaut să verificaţi, imagistic, glandele mamare.

Sânul preponderent glandular înseamnă un sân dens. Nu e neapărat specific tinerelor şi se poate menţine toată viaţa.  Dar, arată statisticile, în această structură anatomică se dezvoltă cele mai multe cancere. Iată de ce, după o primă ecografie cu un astfel de diagnostic procedura trebuie repetată, la intervalele indicate de medic. 

La pubertate, în interiorul glandelor mamare, apare  proponderent ţesut glandular. Pe măsură ce trece timpul, sânul rămâne ori preponderent glandular ori ţesutul gras îl va depăşi pe cel mamar. De vină sunt hormonii, dar şi datele genetice.
Pentru medicii radiologi, structura glandulară a sânului e greu de vizualizat.

Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Sunt femei care au ţesut glandular în proporţie de 80-90% şi apare pe mamografie complet alb, aşa cum sunt femei care au un sân în totalitate adipos şi este un semn la mamografie  - gri, negru. Se vede doar ţesut închis la culoare radiologic. Sunt paciente care zic da, am făcut radiografie şi nu s-a văzut nimic. E posibil pentru că într-un sân foarte dens o formaţiune mică sau are o intensitate mică putem să nu o vedem.”

Pe de altă parte, mult ţesut glandular în sân înseamnă, statistic, risc mai mare de cancer. De ce?

Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiolog:S-a dovedit că sânul dens, cu mult ţesut glandular, are un risc crecut de a dezvolta cancer şi explicaţia e simplă – marea  majoritate  a cancerelor mamare se dezvoltă în celulele glandulare mamare.”

Cum traducem informaţiile? La aceste paciente, orice mamografie trebuie urmată de o ecografie. Ulterior, datele se coroborează.

Dar de la cele mai tinere vârste, însă, controlul imagistic al sânilor prin ecografie trebuie să devină o investigaţie de rutină. Care se face anual, în lipsa oricăror simptome. De la 40 de ani, ecografia se însoţeşte de mamografie. Asta ne spun datele culese de peste tot din lume. Dacă nu există leziuni, mamografia se repetă la fiecare 2 ani, pentru tot restul vieţii. De ce aceste precauţii?

La persoanele de sex feminin, cele mai frecvente forme de cancer apar în sân. Nu cunoaştem nicio modalitate prin care să prevenim boala. Controalele anuale înseamnă singura cale de a descoperi o leziune malignă când aceasta e foarte mică.  Şi tratabilă.

Dr. Beatrice Median, medic primar radiolog: „Nu putem influența apariția unui cancer de sân, dar controalele periodice effectuate la intervale recomandate de un specialist pot să ne oferă siguranţă că în intervalul de timp nu avem leziuni suspecte. Studiile au demosntrat că investigarea anuală a sinului mamografică sau ecografica ne oferă siguranţă.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO